SarajevoVijesti

Zbog lockdowna, Sarajlije vikend provode u Istočnom Sarajevu i na planinama

U Kantonu Sarajevo, zbog pogoršane epidemiološke situacije za vikend je na snazi zabrana rada većini poslovnih subjekata, dok je stotinjak metara dalje u Istočnom Sarajevu u bh. entitetu Republika Srpska, situacija potpuno drugačija.

Ulice u Sarajevu jutros su puste što ukazuje da su se mnogi građani, barem u jutarnjim satima, odlučili odazvati pozivu nadležnih vlasti za smanjenje kretanja i socijalnih kontakata.

Dok je u Kantonu Sarajevo ugostiteljskim objektima zabranjeno da poslužuju goste, izuzev dostave, u Istočnom Sarajevu kafići i restorani rade uz poštivanje epidemioloških mjera. Među gostima ima i onih s područja KS gdje su na snazi dosta strože epdeimiološke mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Zbog zabrane koja je trenutno na snazi, danas su se pojedinci iz Sarajeva, s obzirom na to da nema zabrane kretanja, izuzev policijskog sata u periodu od 23 do pet sati, uputili ka obližnjim područjima gdje zabrana rada privrednih subjekata nije na snazi, uključujući Istočno Sarajevo, ali i izletišta poput Trebevića ili skijališta na Bjelašnici, Igmanu, kojima je dozvoljen rad, i Jahorini, gdje mogu raditi i ugostiteljski objekti.

Ipak, u dijelovima koji pripadaju entitetu RS, ali i kantonima u FBiH koji graniče sa KS, najavljene su strože kontrole provođenja epidemioloških mjera od strane nadležnih organa zbog mogućeg dolaska većeg broja ljudi iz Sarajeva. 

U Kantonu Sarajevo u petak u 20 sati na snagu je stupila zabrana rada svim poslovnim subjektima, izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apotekama, benzinskim pumpama, zdravstvenim ustanovama i javnom prijevozu.

Iz zabrane, koja će trajati do ponedjeljka u sedam sati, izuzete su trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kao i subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti.

(Anadolija)

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.