online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA/Video: Zastupnički dom PFBiH usvojio nacrt zakona o izmjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji, kantoni negoduju

Pripadnost javnih prihoda u Federaciji, odnosno raspodjela po kantonima tema je koja uvijek izaziva brojne polemike. Još oštrije reakcije stižu ovaj put iz KS, nakon što je jučer zastupnički dom federalnog parlamenta usvojio Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH . Jedino u čemu se sve strane slažu jeste da je postojeći zakon loš i zastario te da ga treba mijenjati –  no da li će se parlamentarci uspjeti složiti o načinu promjena biće jasnije nakon tromjesečne javne rasprave.

Prihodi s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje raspodjeljuje se na dva entiteta i Brčko distrikt. Kriteriji za raspodjelu javnog novca su površina kantona, broj stanovnika, broj učenika u osnovnim i srednjim školama. Da nema tzv Pondera 2 za KS, Tuzlanski kanton dobijao bi u raspodjeli više novca od KS. Upravo zbog toga, pokrenute su izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Jedan od inicijatora je zastupnik SDA, Salko Zildžić. Trenutno, tvrdi on,  stanovnik u KS više vrijedi od onog u Tuzlanskom kantonu.

„Kada ne bi bilo pondera 2 Kanton Sarajevo bi po svakom od ovih kriterija u odnosu na Kanton tuzlanski dobijao bi nešto malo manje od javnih prihoda, ali pošto postoji ponder 2, onda se svaki od ovih kriterija udupla KS pa onda npr po osnovu stanovnika umjesto da mi dobijemo nešto malo više javnih prihoda, KS dobije duplo više i tako za svaki ostali kriterij“, kazao je Salko Zildžić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PFBiH.

Većina zastupnika federalnog parlamenta koji ne dolaze iz KS, smatrali su tokom jučerašnje rasprave da je ovakav sistem raspodjele neodrživ. S druge strane, premijer KS tvrdi kako su ponderi uvedeni upravo zato što je zakon loš i kako bi se djelomično ispravila nepravda prilikom raspodjele.  

„Igranje sa ponderima je igranje sa već postojećim lošim zakonom , samo je stvar sad jel oštetite jednu ili drugu stranu, zbog toga sam izrazito protiv ovoga što je jučer izglasano jer isključivo mijenja pondere, a ne tretira činjenicu da su kriteriji u postojećem zakonu prije nego što se dođe do pondera ti kriteriji su zastarjeli i netačni“, rekao je Edin Forto, premijer KS.

I  Elmedin Konaković, delegat doma naroda federalnog parlametna ističe kako već dugo upozorava da je neophodno donijeti novi Zakon. Slaže se da je djelomično Tuzlanski Kanton oštećen. Ponder 2 pravda time što su između ostalog skoro sve velike javne kompanije sa sjedištem u Sarajevu.

„Elektroprivreda svoj PDV plaća sa sjedištem u Novom Sarajevu, a PDV nastaje na području cijele Federacije, od ukupnog PDV-a samo je 20 miliona na području KS, znači ne možete 67 ili 80 miliona koliko EP uplati kazati da je to sve prihod građana KS i tako za svaku drugu firmu kako u javnom sektoru tako u privatnom“, istakao je Zildžić.

Ipak, drugi zastupnici smatraju da je mnogo veći problem od raspodjele među kantonima, onaj koji se odnosi na raspodjelu prihoda među entitetima. Federacija mnogo više uplaćuje javnih prihoda od RS, a manje dobija u raspodjeli. U pripremi je i inicijativa za pokretenje tužbe protiv RS – a.

Da je zakon neadekvatan mišljenja su i ekonomski analitičari. Smatraju da su promjene nužne, jer ovako rješenje ne prati ekonomsku dinamiku u Federaciji.

„Ne odražavaju pravu sliku ekonomskih prilika barem kada je riječ o budžetima pojedinih kantona na nivou Federacije BiH ono što je bitno navesti jeste da ove izmjene a nije kasno za navedenim a to se može implementirati u okviru javne rasprave treba da definišu nove kriterije nove koeficijente“, rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Komentar na izmjene zakona zatražili smo i od kantonalnih zastupnika ali i KO SDA. Međutim odgovor u toku dana nismo dobili. Nacrt zakona je upućen u javnu raspravu od 90 dana.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia