online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zastupnici Skupštine KS razmatraju Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici razmatraju Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP), a svrha je da se omogući transparentan, nediskriminatoran i jasan pravni okvir za uspostavu JPP-a i provedbu projekata domaćih i stranih privatnih pravnih osoba s javnim partnerom.

Prijedlog zakona kojeg je Ministarstvo privrede pripremilo, nudi inovativna, multidisciplinarna pravna rješenja koja uređuju i preciziraju oblast javno-privatnog partnerstva, rizike u realizaciji ovog modela partnerstva, planiranje i pripremanje projekata JPP-a.

Ministar privrede KS, Zlatko Mijatović, pojašnjava da je, pored ostalog, u provedbi tog zakona, javni partner dužan poštovati načelo zaštite javnog interesa, načelo tržišnog nadmetanja, efikasnosti, jednakog tretmana, uzajamnog priznavanja, načelo srazmjernosti, transparentnosti, slobode ugovaranja, te načelo zaštite okoliša i održivog razvoja.

U okviru Prijedloga zakona je i osnivanje ad hoc komisije za JPP, predlaganje i odobravanje projekta JPP-a, a zakon nudi i postupak izbora konsultanta, postupak dodjele ugovora o JPP-u, pravnu zaštitu u postupku izbora konsultanta i postupka dodjele ugovora o JPP-u.

Također, predloženi zakon nudi i ugovor o JPP-u, registar ugovora o JPP-u, nadzor nad provođenjem ugovora o JPP-u, nadzor nad provođenjem ovog zakona, prekršajne odredbe i druga pitanja od značaja za JPP.

Rok za zaključivanje ugovora o JPP-u, kako je kazao Mijatović, je 60 dana od donošenja odluke o izboru partnera, a žalbe na izbor partnera ulažu se drugostepenoj komisiji.

Ministarstvo privrede KS, pored ostalog, pokreće i prekršajne postupke.

Neophodnost donošenja takvog zakona je, kako je obrazloženo, što mnoge javne usluge nisu na zadovoljavajućem nivou, a upravo kroz model JPP-a mogu se realizirati projekti koji će unaprijediti tu oblast i omogućiti pružanje najkvalitetnije javne usluge građanima.

Donošenje tog zakona značajno je za razvoj privrednog ambijenta i rast privredne aktivnosti, a istovremeno pruža mogućnost da se sve javne usluge dovedu na nivo kvaliteta kakav treba imati KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia