online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zastupnici Skupštine KS prihvatili izvještaj o radu inspekcija, odbačeni izvještaji Toplana, Vik-a, Sarajevogasa, Zavoda…

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izvještaje o poslovanju za 2020. godinu javnih komunalnih preduzeća „Toplane-Sarajevo”, “Vodovod i kanalizacija” i „Sarajevogas”.

Zastupnici nisu prihvatili Izvještaj o radu s finansijskim izvještajem Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći KS, a u tom Zavodu je 2020. godine registrovano novih 2.608 korisnika. Formirano je 1.690 predmeta, a od toga riješeno je 1.462. U 2021. godini je preneseno 228 predmeta.

Nije usvojen ni Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za 2020. godinu. 

Također nije prošao ni Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo za 2020. godinu, a zastupnici su izrazili nezadovoljstvo i time što u toj ustanovi nema uposlenih stručnjaka, poput arheologa, historičara, itd.

U izvještaju je navedeno da u toj instituciji radi 17 radnika, od čega 19 stručnih saradnika, s kadrovskom strukturom koja zadovoljava potrebe većeg dijela osnovne i specifičnih djelatnosti.

Sa dnevnog reda je povučen izvještaj o radu za 2020. godinu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Pravobranilaštva KS.

Zastupnici su usvojili Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2020. godinu, a direktor te ustanove Fahir Halilović, je pored ostalog naveo da je neohodna popunjenost radnih mjesta. Spomenuo je i to da su proteklih dana na dispoziciji bili inspektori zdravstva, nakon smrti djevojčice iz Kaknja, koji su radili više od 24 sata, jer je predmet bio tretiran kao prioritetan. – U ovom periodu ćemo nastaviti raditi inspekcijski nadzor u privatnim zdravstvenim ustanovama koje su se bavile hirurškom djelatnošću – kazao je pored ostalog Halilović. 

Uprkos nedostatku kadrova, inspektori Uprave su 2020.godine izvršili 52.165 inspekcijskih nadzora. U cilju otklanjanja utvrđenih nedostataka doneseno je 10.004 rješenja. Izdato je 5.420 prekršajnih naloga u novčanoj vrijednosti od 4.826,256 KM.

Na sjednici Skupštine KS danas je usvojen Izvještaj o provođenju Gender akcionog plana KS, a istaknuto je da na posao čeka 62 posto žena, stoga, kako je rečeno, od žena se očekuje aktivnija uloga u svim sektorima tržišta rada, ali je za to potrebna aktivnija politika podrške ženama. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia