online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zapošljavanje i dalje najveći problem kada je u pitanju korupcija u javnom sektoru

Oblasti koje tretira analiza Ureda za borbu protiv korupcije KS su informacioni sistem, segment prijave korupcije, sredstva za reprezentaciju javnih funkcionera, Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija, proces supervizije zapošljavanja, proces javnih nabavki, revizija diploma, propisani uslovi za imenovanje rukovodilaca, ugovori o radu nosilaca javnih funkcija, registri imenovanih zaposlenih lica, integracija jedinica lokalne samouprave u antikorupcijski sistem, registri uspostavljeni u 2021. godini, političke promjene u sazivu zakonodavnih i izvršnih organa, analize ureda i rezultati analiza, revizorski izvještaji i konflikti i neosnovane beneficije kod nosilaca javnih funkcija.

“Prošle godine smo prezentirali da je zapošljavanje najveći problem kada je u pitanju korupcija i nepravilnosti u javnom sektoru. I ove godine taj problem visoko kotira i dominira u javnom sektoru“, kazao je Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić.

Ured će inicirati prijedlog da se ukine institut supervizije, a da se poveća odgovornost nosilaca javnih funkcija i komisije pri zapošljavanju u javnom sektoru KS.

Kafedžić je kazao da se u analizi vidi stalni broj prijava korupcije, a najavio je da će ured u narednom periodu posvetiti dosta pažnje procesu gradnje i prostornog planiranja te je poručio da će imati hrabrosti i znanja da objave zaista poražavajuće činjenice kada je u pitanju uništavanje prirodnih resursa u oblasti gradnje i prostornog planiranja.

Rezultati i dosadašnja dostignuća na polju izgradnje antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo ostvareni su u aktivnoj saradnji sa organizacijama međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu i ova javna prezentacija organizovana je u saradnji sa programom INL Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia