online slots game malaysia
SvijetVijesti

Vučić: Izlazak Srba iz kosovskih institucija je istorijska odluka

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska, da je bio skeptik po tom pitanju, ali da su Srbi na Kosovu u velikoj većini za to i da su oduševljeni tim potezom, javlja Anadolu Agency.

Vučić je u intervjuu za TV Pink govoreći o događajima koji su prethodili izlasku Srba iz institucija Kosova rekao da je u noći između 29. i 30. juna on sprečio “nezapamćeno krvoproliće” na severu Kosova, jer su Srbi podigli barikade, a pripadnicima specijalnih jedinica kosovske policije bilo je naloženo da ih sruše.

Rekao je da su mu Srbi sa severa Kosova tada posle 11 sati razgovora rekli da će skloniti barikade zato što ih je on “molio” i ocenio da “u Prištini nema kraja ludilu” koje podržavaju “dve velike sile”.

Istakao je da je do toga da Srbi budu “primorani” da napuste kosovske institucije dovela potvrda da neće biti formirana Zajednica srpskih opština, najava da će biti nastavljena preregistracija sa srbijanakih na kosovske registarske tablice i smena kosovske policije regiona Sever Nenada Đurića.

Govoreći o najavama kosovskog premijera Albina Kurtija da će biti oduzimani automobili koji ne budu imali kosovske tablice, Vučić je rekao da zemlje Kvinte “obmanjuju javnost” da prištinske vlasti imaju pravo na to.

“Nikakvo pravo nemaju da oni oduzimaju tablice i vozila Srbima. Pripadnici Kvinte ne razumeju razliku između RKS i KS tablica. Kosovo nije država”, naveo je Vučić.

Vučić je ocenio da će do smirivanja situacije na Kosovu doći ako Amerikanci budu “fer i korektni, pa da Kfor i Euleks obavljaju policijske poslove na severu Kosova”.

Istakao je da se plaši da će stvari krenuti putem katastrofe ako Albanci počnu da obavljaju policijski posao na severu Kosova.

Vučić je upozorio da za Srbiju i Srbe na Kosovu nema narednog “koraka B” i dodao da je molio sudije i tužioci ne napuštaju odmah kosovske institucije.

Govoreći o Srbima policajcima koji su napustili kosovsku policiju, Vučić je ocenio da njima nije bilo lako da skinu uniforme, ali da oni nisu više mogli da izdrže i da je to “autonomna i autohtona odluka” srpskog naroda.

Vučić je naveo Priština može da proglasi vanredno stanje ali je istakao da NATO može da ih spreči i da se nada da će to i učiniti.

Rekao je da ne misli da je Amerikancima potreban sukob na Kosovu, da nemaju razloga za to i da su po tom pitanju mnogo korektniji od nekih evropskih zemalja.

Ocenio je da će SAD uvek biti na strani svog “čeljadeta od 14 godina”, odnosno Kosova, i da će ga čuvati i braniti, ali da Amerikance umeju da kažu, “kad čeljade pomisli da udara komšiju iz čista mira”, da komšija nije uvek kriv.

Vučić je rekao da neki na Zapadu govore da “neće Republiku Srpsku na Kosovu” i upitao da li im ne valja vam Republika Srpska.

“Zašto mrzite Republiku Srpsku? Zato što mrzite Srbe. Čak ni ono što ste sami kreirali u Daytonu mrzite. Misle da zato što su veliki i moćni mogu da se iživljavaju nad nama. Kad nas doterate u ćošak onda ne možete više da se iživljavate nad nama”, rekao je Vučić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia