online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

VSTV BiH i Delegacija EU u BiH nastavljaju sa procesom strateškog planiranja u sudovima

Enrico Visentin iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini kazao je danas da predsjednici sudova moraju preuzeti aktivnu ulogu u upravljanju radom sudova kako bi poboljšali rezultate i unaprijedili pravosuđe za građane, uz poštivanje sudske nezavisnosti.

On je to naglasio tokom radionice koja je organizirana u Sarajevu, a kojoj su prisustvovali predsjednici sudova, te predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i Delegacije EU u BiH o strateškim planovima koje su sudovi izradili u prethodnom periodu.

Visentin je ocijenio da strateško planiranje itekako može pomoći predsjednicima sudova da unaprijede rad, naglašavajući da je ostvaren značajan napredak, ali ključni koraci tek slijede.

Strateško planiranje u sudovima ocijenjeno je kao jedan od najznačajnijih upravljačkih alata koji koriste evropski pravosudni sistemi s ciljem unapređenja rada, povećanja efikasnosti, produktivnosti i zadovoljstva građana, a time i jačanja vladavine prava.

Strateško planiranje uvedeno je u sve sudove u BiH, a kako bi primjena ovog alata bila funkcionalna i održiva, neophodno je identificirati sve eventualne nedostatke i ojačati kapacitete svakog pojedinačnog suda.

Od efikasnosti strateških planova pojedinačnih sudova ovisit će brojni unutrašnji procesi rada kao i vrednovanje rada predsjednika suda.

Sudovi u BiH do sada su imali praksu i obavezu usvajanja godišnjih programa rada, koji nisu bili jednoobrazni niti su sadržavali konkretne ciljeve koje sud namjerava ostvariti u određenom vremenskom periodu, dok se strateški planovi kreiraju za period od tri godine, što osigurava kontinuirano provođenje aktivnosti koje vode ka ostvarivanju strateških ciljeva institucija.

VSTV BiH je tokom 2020. i 2021. godine, usvajanjem Uputstva za strateško planiranje i izvještavanje u sudovima, započeo sa implementacijom procesa strateškog planiranja u svim sudovima u BiH, a nastavlja se kroz projekat “EU podrška reformama pravosuđa u BiH- IPA 2019” koji VSTV BiH realizira uz podršku EU.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia