online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vlahovljak o udruženju “Porodice tri plus” i novom zakonu u Sarajevskom jutru

Za „Sarajevsko jutro govorio je predsjednik neprofitne organizacije „Porodice tri plus“ Mustafa Vlahovljak. Ovo udruženje brine se o kvaliteti života i osnaživanju integriteta višečlanih porodica.

Novost koja je aktuelna posljednih dana jeste novi zakon kojim prestaje zaštita porodica sa djecom i podrška nataliteta te je i na tu temu govorio Vlahovljak.

Porodica tri plus u Federaciji BiH ima oko 50.000 hiljada, što predstavlja oko 300.000 stanovnika. To potpuno briše ovaj član i faktički briše ove koeficijente. Ovim zakonom, odnosno brisanjem ove tačke 24., desilo bi se da radnik koji ima porodicu sa jednim djetetom  na godišnjem nivou gubio bi prihode u visini od 250.000KM. Ko ima dvoje djece ili više gubio bi još veći iznos prihoda. Mi smo , kao udruženje, tim povodom uputili hitan zahtjev u Parlamentarnu skupštinu. Došla je u ruke svakog zastupnika te su oni doista odlično reagovali“ kazao je Vlahovljak o novom zakonu.

Nakon upućivanja ovog hitnog zahtjeva, zakon je povučen sa odlučivanja, te je ostavljen za neku od narednih sjednica.

O odlasku mladih iz BiH te odlasku čitavih porodica, predsjednik udruženja kaže da sama činjenica da čovjek ovdje nije siguran da može podići porodicu navodi ga na traženje spasa u drugim zemljama.

„Svaki roditelj zna kako je živjeti s jednim, kako s dvoje djece i kako sa više. Stvari se multipliciraju. Ovdje nije riječ o nikakvoj diskriminaciji niti da je nečije dijete ili prodica bitnija od drugih. Porodice tri plus su samo opredjeljene  zato što svaka porodica u prosjeku trebala bi da ima više od dvoje djece, tačnije 2,1 dijete, kako bi država i društvo opstali“ navodi Vlahovljak o natalitetu.

Udruženje „Porodice tri plus“ nastalo je 2021. godine i već nekoliko mjeseci provode razne aktivnosti. Osnova rada ovog udruženja kako navodi Vlahovljak jeste zakonsko zagovaranje zatim i izvođenje programa  sa svim privatnim i javnim sektorima u cilju olakšavnja života za sve porodice, ali posebno za porodice tri plus.

3.5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia