online slots game malaysia
Sarajevo

Vlada KS utvrdila Odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda BiH od posebnog interesa za KS

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je krajem protekle sedmice Odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, te je uputila na razmatranje Skupštini KS.

Ovom odlukom, obuhvaćena su temeljna udruženja kulture naroda BiH: BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta” i JKHD “La Benevolencija”, ali i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca – VKBI, Hrvatsko narodno vijeće BiH – HNV i Srpsko građansko vijeće Pokret za ravnopravnost u BiH – SGV, nakon što su također Vladi uputili inicijativu za dodjelu statusa udruženja od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

Proglašenje ovih udruženja od posebnog značaja za Kanton Sarajevo podrazumijeva njihovo uvrštavanje u Budžet KS i osiguranje namjenskih sredstva za njihov rad i djelovanje, ali je i svojevrsna potvrda i priznanje društvenog statusa ovih temeljnih udruženja kulture naših naroda, kao i njihove povijesne i savremene vrijednosti, istaknuto je.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić kazao je da je ovo važan moment za Kanton Sarajevo, te da je riječ o historijskoj odluci koju je Vlada KS jednoglasno utvrdila.

“Riječ je o kvalitetnoj i odgovornoj odluci, kako bi ove temeljne organizacije mogle nesmetano funkcionirati. Mi ćemo nastaviti sufinansirati rad ovih sedam udruženja od javnog interesa za Kanton Sarajevo, a osim finansijskog aspekta moramo našu saradnju još unaprijediti. Unutar tih udruženja djeluje i veliki broj intelektualaca koji uživaju veliki autoritet i van granica Bosne i Hercegovine, te smatram da i kroz nevladin sektor možemo dati jedan poseban omaž svemu onome što se radi na polju kulture”, istakao je ministar Avdić, ovim povodom.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia