online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS utvrdila nacrt izmjena Zakona o turističkoj djelatnosti

– Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj 64. sjednici utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu Kantona Sarajevo i uputila ga u skupštinsku proceduru, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Kako je istakao ministar privrede KS Adnan Delić, nove izmjene Zakona podrazumijevaju olakšanje poslovanja djelatnicima turističkog sektora, ali i racionalizaciju administrativnih troškova Turističke zajednice.

Zakon o turizmu Kantona Sarajevo jedan je od važnijih zakona u privredi s obzirom na to da regulira i uređuje oblast turizma koji je strateška grana privrede i jedan od sektora koji se u posljednjim godinama rapidno razvija i unapređuje. Stoga je  neophodno uskladiti Zakon s važećim europskim direktivama, ali i detaljnije urediti i poboljšati određene odredbe koje se odnose na organe upravljanja Turistučke zajednice KS, roka za izdavanje i roka trajanja licenci i drugih bitnih segmenata iz oblasti turizma.

– Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu napravili smo iskorake koji će olakšati organizaciju sadržaja turističkim agencijama. Izmjenama smo predvidjeli da podnosioci zahtjeva za izdavanje licence za organiziranje turističkog putovanja uz zahtjev nisu obavezni da opće uslove putovanja ovjere kod strukovnog udruženja turističkih agencija u Bosni i Hercegovini (UTA BIH) niti da prilažu dokaz o članstvu u udruženju UTA BIH, jer u osnovi članstvo u bilo kojem udruženju treba biti dobrovoljno, a ne eliminatrorni faktor u realizaciji projekata i poslova. Osim toga, produžava se i rok za izdavanje licenci s 15 na 30 dana, a rok važenja izdate licence produžava se s tri na pet godina – naveo je ministar Delić.

Istakao je i da su ovim izmjenama Zakona redefinisani ciljevi, djelatnost i zadaci Turističke zajednice KS s ciljem preciznijeg uređenja materije i usklađivanja s praksom zemalja regije i Europske unije te da su s ciljem smanjenja nepotrebnih birokratskih aparata i racionalizacije troškova, pripremljene i korekcije članova Zakona, koje se odnose na unutrašnje uređenje Turističke zajednice KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia