online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS osigurala sredstva za unapređenje monitoringa kvalitete zraka

Vlada Kantona Sarajevo je, na osnovu projekta Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Zavoda za javno zdravstvo KS, osigurala sredstva za nabavku opreme koja je početkom septembra instalirana u automatsku stanicu na Ilidži.

Oprema je, prije svega, namijenjena za praćenje polutanata, čija mjerenja do sada nisu vršena. Stacionarna automatska stanica, koja se nalazi na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo KS na Ilidži dobila je dodatnu opremu, i to analizatore za praćenje koncentracije ugljen monoksida, oksida azota i vodik-sulfida, koji najvećim dijelom dolazi iz geotermalnih izvora na Ilidži.

U ovu stanicu je instaliran i analizator koji mjeri koncentracije amonijaka, mirise – SO2, H2S, merkaptane, te vrši proračun indeksa tih mirisa. Osim tih parametara, mjeri i koncentraciju sumpor-dioksida, frakcije PM čestica – PM1, PM2,5, PM4 i PM10, te ukupne čestice.

Planirano je da se dio analizatora, nakon izvjesnog vremena, prenese u mobilnu stanicu, koja se trenutno također nalazi na lokalitetu Ilidža.

Nakon potpunog kompletiranja sadržaja mobilna stanica će se izmjestiti na lokacije urbanog dijela Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Smiljevići” i u blizini prečistača otpadnih voda “Butila”, koji predstavljaju potencijalno značajne javno-zdravstvene probleme za stanovnike Kantona Sarajevo.

U toku je i izrada nove web stranice www.kvalitetzraka.ba, gdje je planirano uvezivanje postojećih i novih analizatora.

Međutim, zbog problema sa procesima javnih nabavki, navedena web stranica će se privremeno povezati sa stranicom Federalnog hidrometeorološkog zavoda, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia