online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vlada FBiH utvrdila Izmjene Uredbe o usavršavanju članova NO u državnim preduzećima

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, izmjenila i dopunila Uredbu o usavršavanju predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala. Izmjenama i dopunama je, uz ostalo, precizirano da su predsjednici i članovi nadzornih odbora i članovi uprave privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, a i nadzornih odbora privrednih društava u kojima učešće državnog kapitala nije većinsko, a koji su kandidovani uime državnog kapitala, dužni proći stručno usavršavanje koje organizuje Privredna komora FBiH i posjedovati certifikat o završenom usavršavanju.

Nadležni organ je prilikom utvrđivanja standarda i kriterija za popunu upražnjenih pozicija u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, dužni kao poseban uslov predvidjeti završeno usavršavanje.

Članovi organa upravljanja čiji mandat je u toku i kandidati koji se prijavljuju na javni oglas, a i ne posjeduju certifikat, mogu se izjavom ovjerenom kod nadležnog organa obavezati da će proći stručno usavršavanje i u roku od šest mjeseci steći certifikat. Ukoliko u roku ne završe usavršavanje, dužni su podnijeti ostavku. U protivnom, nadležni organ koji u tom privrednom društvu vrši ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala dužan je pokrenuti postupak za razrješenje dužnosti.

Usavršavanju može pristupiti i svaka druga osoba koje ispunjava uslove iz Zakona o privrednim društvima.

Kako je u prijedlogu Federalnog ministarstva obrazloženo, Uredba je donesena 2009. godine i nekoliko je puta mijenjana i dopunjavana, s tim da su se izmjene i dopune pretežno odnosile na produženje roka do kada su predsjednici i članovi nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala bili u obavezi završiti usavršavanje.

Danas usvojenim izmjenama i dopunama Uredbe otklonjena je nedoumica u primjeni koja je postojala u vezi sa obaveznosti stručnog usavršavanja predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava u privrednim društvima u kojima ovlaštenje na osnovu državnog kapitala vrši Federacija BiH, kanton, grad ili opština, kao mogućnosti izdavanja duplikata certifikata

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia