Bosna i HercegovinaVijesti

Vlada FBiH prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole

Federalna vlada je prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2020./21. godini u Federaciji BiH, s predloženim preporukama, te zadužila Generalni sekretarijat da ovaj dokument uputi vladama kantona.

Ova školska godina, navedeno je u informaciji, odvija se u posebnim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19, pa su prilikom donošenja odluka o datumu početka i načinu realizacije nastave kantonalna ministarstva obrazovanja uvažavala smjernice i preporuke predstavnika resora zdravstva i obrazovanja s federalnog i kantonalnog nivoa, kao i mišljenja i uputstva epidemiologa.

Tako su se svi kantoni opredijelili za kombinirani model nastave – u učionici i online, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Analiza podataka o učenicima upisanim u prvi razred osnovnih škola u FBiH ukazuje na evidentan nastavak trenda smanjenja njihovog broja.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj prvačića je smanjen za 484 ili 2,54 posto.

U periodu od školske 2015/16. do školske 2020/21. godine broj učenika prvih razreda manji je za 3.290 ili 15,3 posto, a primjetno je i kontinuirano smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola.

Tako je, prema zbirnim podacima za Federaciju BiH, broj učenika osnovnih škola u ovom periodu smanjen za 13.494 učenika ili 7,8 posto.

Podaci za tekuću školsku godinu, izuzevši Posavski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 koji nisu dostavili podatke, također ukazuju na primijetan nastavak trenda smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola.

– Trend kontinuiranog smanjenja zabilježen je i kada je riječ o podacima o ukupnom broju učenika srednjih škola u Federaciji BiH. Najveće procentualno smanjenje u šestogodišnjem periodu zabilježeno je u Unsko-sanskom kantonu (27,75 posto), Hercegovačko-neretvanskom kantonu (27,16 posto) i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (22,79 posto) – navodi se u saopćenju.

Pandemija COVID-19 negativno je uticala i na realizaciju obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu, koji u pojedinim kantonima nije realizovan zbog zatvaranja odgojno-obrazovnih ustanova (u drugoj polovini marta 2020. godine) ili je realizacija prekinuta prije okončanja programa, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.