online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vlada FBIH preporučila kantonima da sami uvode VTP pravilo

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana. Donesen je zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra u FBiH.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera izjavila je da u Federaciji BiH dosad nije detektovan omikron soj koronavirusa, ali da se uskoro može očekivati da bude i kod nas detektovan.

Bera je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH istakla da je u posljednjih 15 dana sekvencionirano 150 uzoraka, da su svi ti uzorci delta soj, te da ovaj novi soj još nije detektovan. 

Bera je iznoseći najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH navela da je u zadnjih 15 dana incidenca 143 slučaja na sto hiljada stanovnika, s tim što je u pet kantona visok nivo prijenosa, a to su Sarajevski, Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanski, Posavski i Zapadno-hercegovački kanton.

Ono što je, po njenim riječima, konstanta u zadnje vrijeme, to je broj hospitaliziranih i kreće se uvijek oko 500 osoba. Trenutno su 543 osobe oboljele od Covid -19 na bolničkom liječenju, od kojih je 8,7 posto ili 47 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia