online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Više od milion KM za sufinansiranje poslovnih zona u KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić potpisali su sporazume o sufinansiranju industrijskih zona, po osnovu Programa raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Sporazumi su potpisani sa općinama Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Vogošća. Prema riječima ministra Jeličića, za projekte koje su općine delegirale, izdvojeno je više od milion KM.

-Radi se o infrastrukturnim projektima koji su već započeti i ovo je samo jedan poticaj razvoju industrijskih kapaciteta u KS. Željeli smo da sredstva što prije stavimo u realizaciju, kako bi privrednicima, budućim poslodavcima i investitorima omogućili što bolje korištenje resursa koje su općine pripremile – rekao je ministar Jeličić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić rekao je da će sredstva od 200.000 KM biti investirana u završetak projekta pristupne saobraćajnice i mosta koji povezuje magistralni put M-18 sa lokalitetom nove industrijske zone u Vogošći.

-Završetkom ovog projekta, čiji kraj radova i svečano otvaranje mosta očekujemo u septembru, okončat će se infrastrukturno uređenje lokaliteta nove industrijske zone. Očekujemo da ćemo sa ovim ulaganjem, prije svega rješavanjem saobraćajnog ulaza, omogućiti dalja investiranja i nove projekte koji su u pripremi u ovoj industrijskoj zoni – kazao je načelnik Smajić.

Dodao je da ova saobraćajnica ima višestruku ulogu, osim što predstavlja glavni ulaz u novu industrijsku zonu, biće i saobraćajnica koja će omogućiti kvalitetnije saobraćanje za naselja Uglješići, Dreskovača i dio Omladinske ulice.

-U skladu sa regulacionim planom, ovaj projekt je sastavni dio uvezivanja magistralnog puta M-18 sa projiciranom Prvom transverzalom, koja će biti građena nešto južnije – objasnio je Smajić.

Općina Ilijaš će 200.000 KM investirati u dvije povezane industrijske zone – željezaru Ilijaš i Luka.

Kako je rekao načelnik Akif Fazlić, radi se o ulaganjima u razvoj gasne mreže u industrijskoj zoni Luka i rješavanje imovinskih odnosa, čime se ovoj zoni daje dodatni kvalitet.

-Radi se o vrlo značajnom projektu kojim se obezbjeđuje dovod tehnički najboljeg energenta. Prva faza projekta je već realizirana, a namjera nam je da realizaciju okončamo do kraja godine – istakao je načelnik Fazlić.

Općina Novi Grad će 275.000 KM iskoristiti za projekt Oborinske kanalizacije u industrijskim zonama Donje Telalovo polje i Bačići. Radi se o projektu koji se realizira već treću godinu, a do sada je urađeno oko 60 posto posla.

-Kroz ovaj oborinski kolektor, biće priključen i jedan dio slivnog područja iz Mjesne zajednice Briješće. Radi se o trećoj, završnoj fazi realizacije projekta čiji završetak očekujemo naredne godine – obrazložio je Emir Dedović, pomoćnik načelnika za finansije u Općini Novi Grad, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia