SvijetVijesti

Vijeće sigurnosti UN-a: Rusija i Kina blokirale sankcije Maliju

Rusija i Kina blokirale su jučer u Vijeću sigurnosti UN-a donošenje novih sankcija Maliju zbog odluke njegovih vojnih čelnika da odgode izbore sljedećeg mjeseca do 2026. godine, što je udarac za obnovu demokratije u toj zapadnoafričkoj državi.

Kenijski ambasador u UN-u, Martin Kimani, izjavio je nakon rasprava iza zatvorenih vrata o francuskom prijedlogu podrške sankcijama Maliju koje je uvela zapadnoafrička regionalna grupacija ECOWAS, da je razočaran da se Vijeće sigurnosti UN-a  nije dogovorilo o, kako ju je nazvao, “relativno blagoj zajedničkoj izjavi”.

Kimani je kazao da je neuspjeh Vijeća da podrži sankcije ECOWAS-a podstaknuo tri afričke članice – Keniju, Ganu i Gabon – da se obrate novinarima kako bi u potpunosti podržali poziciju regionalnog bloka, “uključujući uvođenje sankcija vojnim vlastima u Maliju kako bi se osigurala ekspeditivna tranzicija na ustavni poredak”.

Mali se bori da suzbije pobunu islamskih ekstremista od 2012.  godine. Snage ekstremističkih pobunjenika svrgnute su s vlasti uz pomoć vojne operacije pod francuskim vodstvom, ali su se pregrupisali u pustinji i počeli su s novim napadima na malijsku vojsku i njene saveznike. Nesigurnost se pogoršala s napadima na civile i pripadnike mirovnih snaga UN-a.

U augustu 2002. godine malijski predsjednik Boubacar Ibrahim Keita svrgnut je u puču koji je predvodio pukovnik Assimi Goita. U junu prošle godine, Goita je položio zakletvu ko predsjednik prelazne vlade nakon drugog puča u toj zemlji u devet mjeseci. Hunta je prvobitno pristala da održi nove izbore krajem februara, ali vojno zapovjedništvo sada tvrdi da se predsjednički izbori neće održati prije 2026. zbog jačanja pobune širom zemlje, omogućujući Goiti još četiri godine na vlasti.

Čelnici ECOWAS-a reagirali su u nedjelju, nazivajući Goitinu najavu odgode izbora “potpuno neprihvatljivom” i navodeći da to “jednostavno znači da će nelegitimna vojna tranzicija vlasti držati malijski narod taocem tokom narednih pet godina”.

Oni su uveli nove sankcije, ukinuli većinu trgovinske i finansijske pomoći Maliju, zatvorili kopnene i zračne granice Malija s ostalim članicama ECOWAS- i aktivirajući rezervne snage bloka, navodeći da “one moraju biti spremne na svaku eventualnost”,

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i ostale članice Vijeća sigurnosti pridružile su se Afrikancima u podršci akcijama ECOWAS-a, prenosi AFP.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.