online slots game malaysia
BiznisVijesti

VIDEO/ U Sarajevu održan 5. Sajam inovacija

U Sarajevu je održan 5. Sajam inovacija, najveći regionalni događaj iz ove oblasti u ovom dijelu Evrope. Energetska i klimatska kriza bila je u fokusu. Organizatori su sarajevski Ekonomski fakultet i Ekonomski institut u saradnji sa misijom USAID-a u BiH.

Cilj Sajma inovacija je da ponudi održiva razvojna rješenja na najvažnije izazove današnjice – energiju i klimatske promjene. Postale su to najaktuelnije teme današnjice usljed, kako su kazali učesnici samita, klimatskih promjena, kovida i  i invazije Rusije na Ukrajinu. Iako je ovo važan događaj za BiH, istaknuti su i problemi, nedostatak istraživačke strategije  kao i nekih zakona, na prvom mjestu o obnovljivim izvorima energije.

“Mi smo jedina zemlja u regiji koja nema zakon o inovacijskoj aktivnosti, ni direktno nadležne institucije, nego 29 individualno nadležnih institucija čije se nadležnosti preklapaju“, rekla je prof. dr. Amila Pilav-Velić.

Iako je ovo oblast koja mora biti bolje uređena, istaknuto je da je cilj da BiH i Sarajevo budu inovacijski hubovi. I današnji samit je jedan korak ka tom cilju.

Jasno nam je da pričamo o krizama u oblasti energije, hrane, zdravstva, u narednom periodu bit će potrošeno više od 12% sredstava za čistu energriju. Tu dolazimo do potrebe za saradnjom, poslovne zajendice, akademije i javnog sektora“, kaže prof. dr. Jasmina Selimović.

Sajam inovacija ove godine organiziran je u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godina postojanja Ekonomskog fakulteta UNSA. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia