online slots game malaysia
SarajevoVijesti

(VIDEO) Oko 2.000 građana Bosne i Hercegovine koristilo je Sky aplikaciju

Hoće li dokazi, odnosno prepiske iz Sky i ostalih kripto aplikacija koje su poslužile za formiranje pojedinih predmeta pa i podizanje optužnica u velikim slučajevima dovesti do pravosnažnih presuda za visoku korupciju i organizovani kriminal, pitanje je koje se nameće u čitavom regionu pa i u našoj državi.

Posebno nakon posljednjih slučajeva u koje su uključeni i političari, pripadnici policije i drugih pravosudnih struktura. Prema policijskim izvorima, oko 2.000 građana Bosne i Hercegovine koristilo je Sky aplikaciju.

U početku se vjerovalo da će podaci dobijeni „raspakivanjem“ prvenstveno SKY aplikacije značajno doprinijeti uspjehu u borbi protiv organizovanog kriminala. Do sada znamo da je ova aplikacija korištena ponajviše za dogovaranje većih pošiljki droge te pranja novca.

Sudovi čini mi se će naginjati ka tome  da sad osude lica na osnovu podataka dobijenih na ovaj način bez da su u stvarnosti uspješno ili spriječili izvršenje KD ili da su našli počinioca, oduzeli robu ili novac, vidjećemo kako će se stvari odvijati”, kazao je advokat Almin Dautbegović.

Korištenje prepiski iz kriptoaplikacija u sudskim procesima problematizirano je i u regionu. Za srbijanskog advokata Gorana Karadarevića takvi dokazi su neprihvatljivi jer se, kako navodi, radi o posebnim dokaznim radnjama tajnog nadzora komunikacije za koje nisu bile izdate adekvatne naredbe.  No za sada u Srbiji Sud ipak koristi Sky kao dokaz ali ne prihvata pretpostavke da se radi o određenom licu.

“Tužilaštvu je ostavljeno da dokazuje da komunikacija koju vode određena lica jesu lica za koja Tužilaštvo tvrde da jesu tako da se izvode razni dokazi na te okolnosti, za sada jeste korišteno, ne postoji koliko znam nijedna presuda pravosnažna na osnovu SKY-a“, mišljenja je advokat iz Srbije Goran Karadarević.

U BiH u odnosu na region nešto je bolja situacija, navode iz BIRN-a. Postoji više od 5 pravosnažnih sudskih odluka i u svakoj je riječ o sporazumnom priznanju krivice.

“U tom kontekstu negdje vidimo da zaista ti dokazi jesu svakako korišteni i oni su bili krucijalni za donošenje takvih odluka ali negdje je to ovisilo o dosadašnjem toku od toga da su optužene osobe prihvatile svoju odgovornost, to govori i da je Tužilaštvo dobro uradilo dio pripreme jer da nije odbrana bi to problematizirala i predlagala da se dovede u pitanje zakonitost tih dokaza“, navodi Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH.

Opširnije pogledajte u prilogu kolegice Berine Bervnja-Muratović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia