online slots game malaysia
Vijesti

VIDEO/ Konferencija o potrebi sistema podrške žrtvama seksualnog nasilja

Važnost uspostavljanja sistema za jednakost spolova kao i sistema podrške i potpore za žrtve seksualnog nasilja u BiH, bila je tema međunarodne ekspertske konferencije, koju je organizovala Fondacija “Lara” iz Bijeljine i Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, a s ciljem pronalaska modela koji bi pomogli pri razvijanju specijaliziranih usluga podrške žrtvama.

Seksualno nasilje spada u red krivičnih dijela koja se najmanje prijavljuju, a razlog je što žrtve ne vjeruju sistemu, iz razloga što se najčešće istražuje odgovornost žrtve za nasilje koje se dogodilo, istaknuto je na konferenciji.

Situacija je takva da žrtva nasilja danas nakon što prođe forenzičku obradu i da izjavu policiji da i na ulicu izlazi sama gdje može u najgorem slučaju sačekati i sam silovatelj ili neko od njegovih drugova koji ce joj prijetiti i zastrašivati i nema pravo ni na kakvu psihološku podršku, pravnu pomoć niti bilo kakve druge vidove zaštite i podrške“, rekla je Radmila Žigić.

Uglavnom imamo stigmatizaciju žrtava, propitivanje da li se našla u to vrijeme gdje se našla, kako je bila obučena, moramo tu stigmatizaciju i te predrasude da rušimo u našem društvu, jer tako se uništava jedan život“, kaže Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnospravnost spolova BiH.

A sistem usluga podrške žrtvama treba zapravo da bude mijenjanje dosadašnjih stavova, na što smo se obavezali ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Veoma je bitno da postoji sistem uspostavljen za jednakost spolova i izuzetno je bitno da postoji sistem podrške i potpore žrtvama rodnozasnovanog nasilja, jer rodnozasnovano nasilje jedan je od prvih uzroka kršenja ljudskih prava isto tako nasilja u čovječanstvu, zbog toga je itekako bitno osigurati podršku iskorijenjivanju takvog nasilja i osigurati usluge i podršku za žrtve nasilja“, kaže Lisa Curman, program – menadžerica i voditeljica programa odjela za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske u Bosni i Hercegovini.

Od godišnjeg broja žrtava koje koriste servise Sigurne kuće, pravnu ili neku drugu uslugu, 20% su žrtve seksualnog nasilja. Zato je, u skladu s preporukama Istanbulske konvencije, potrebno otvaranje referalnih i kriznih centara za žrtve seksualnog nasilja u regionu, a koji za sada postoje samo u Srbiji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia