online slots game malaysia
SarajevoVijesti

VIDEO/Kapidžić o Viziji urbanog razvoja KS 2022-2035: Jezero na mjestu aerodroma u Sarajevu, aerodrom u blizini Visokog

Stranka demokratske akcije predstavila je viziju urbanog razvoja Kantona Sarajevo 2022 – 2035, koju je osmislio poznati arhitekta Faruk Kapidžić, a koji je bio i gost naše emisije Špica.

Kako je kazao Kapidžić, ovaj projekat rezultat je rada stručnjaka i da je period od 13 godina pretpostavka u slučaju razvoje Bosne i Hercegovine kao zemalja poput npr. Njemačke.

“Možda će nama trebati još 20 godina za to, ali to nije sad problematika projektovanja odnosno planiranja. Mi moramo planirati. Ja sam dao rok kakav jedna Njemačka ili neka druga zemlja ispunjava. Mi ako ne možemo možda za to, ali možemo za narednih 10, 15 godina.”, kazao je Kapidžić.

Izmedju ostalog, predložena je izgradnja keja niz rijeku Bosnu, a za šta se smatra da će time ovaj dio grada postati mjesto ugodnog života i poželjna lokacija za investiranje. Ocijenjeno je da postojeći Međunarodni aerodrom Sarajevo više nije funkcionalan zbog toga što se u njegovoj blizini nalaze gusto naseljena mjesta te zbog učestale guste magle. Zato je predložena izgradnja novog aerodroma u Visokom, što je plan od prije rata. Za SDA je rješenje da se lokacija postojećeg aerodroma pretvori u jezero.

Na mjestu sadašnjeg aerodroma napraviti jezero sa pratećim rekreativnim, sportskim i turističkim sadržajem, što će u potpunosti promijeniti sliku grada. Jezero će kanalima biti povezano sa rijekom Željeznicom, čime će se omogućiti da se regulacijom vodotoka spriječe proljetne poplave koje su redovna pojava na područjima uz rijeku”, naglašeno je.

Obećana je i izgradnja desetina parkova, među kojima je onaj veliki na Betaniji. Kako je navedeno, sve će to biti realizirano kroz sadnju 100.000 stabala.

4 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia