online slots game malaysia
BiznisVijesti

Veterinarskom fakultetu osigurano 200 hiljada maraka za testiranje hrane životinjskog porijekla

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muhamed Smajlović potpisali su danas sporazume za tri projekta ukupne vrijednosti 200.250 KM.

Osnovni cilj ovih projekata je poboljšanje i unapređenje javnog veterinarskog zdravlja. Predviđena su također sveobuhvatna istraživanja uginuća domaćih i divljih životinja na području Kantona Sarajevo s posebnim osvrtom na zoonoze i druge zarazne bolesti, te učestalost mikrobioloških i hemijskih uzročnika u internim kontrolama proizvođača proizvoda životinjskog porijekla.

„Stručnjaci već izvjesno vrijeme upozoravaju i da bi se mogla desiti epidemija bruceloze u KS, a sve zbog nedostatnog testiranja hrane životinjskog porijekla i životinja koje se koriste u mesno – prerađivačkoj industriji, te da je trenutna situacija u Kantonu Sarajevo, što se tiče zoonoza, gora nego je bila krajem ’90-ih kad je bilo daleko manje i finansijskih i tehnoloških mogućnosti za testiranje i monitoring istih. Mi slušamo mišljenje struke i zato smo odlučili sufinansirati ova tri bitna projekta čiji je nosilac Veterinarski fakultet UNSA, dok će u njihovoj realizaciji učestvovati i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove-Inspektorat za veterinarstvo i veterinarske organizacije”, kazao je ministar Delić nakon današnjeg potpisivanja sporazuma.

Sredstva za ova tri projekta Ministarstvo privrede KS izdvaja kroz realizaciju Programa utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko – zdravstvene preglede i kontrolu, namijenjenih za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia