online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Velika prilika za promociju države: Bjelašnica domaćin FIS Europa kupa prvi put nakon 35 godina

Međunarodna skijaška federacija (FIS) donijela je konačnu odluku i uvrstila Bjelašnicu u kalendar velikih skijaških takmičenja Europa kupa 2023. godine u disciplini SuperG za žene. Europa kup na Bjelašnici bit će održan 12. i 13. februara 2023. godine, gdje se očekuje učešće takmičara najelitnijih skijaških nacija, kao i dio takmičara koji učestvuju u Svjetskom skijaškom kupu.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine bile su pokretač nastanka i osnov za izgradnju sportske infrastrukture na Bjelašnici. Nakon Olimpijade nastavilo se sa organizacijom Europa kup takmičenja na Bjelašnici do 1989. godine. Od tada do danas, uprkos nizu pokušaja, Bjelašnica nažalost nije bila u kalendaru Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je naveo da sportisti uz podršku sistema mogu ostavriti velike uspjehe, koji su vrhunska reklama za države, odnosno destinacije i da je ovo takmičenje prilika za takvu promociju Bosne i Hercegovine.

Nevjerovatno je koliko je jednostavna formula napretka u smislu promocije vrhunskog sporta, iz kojeg onda ide i masovni, amaterski i rekreacija građana, a što dalje potiče druge grane, kao što su turizam, hotelijerstvo i generalno privreda. Kada smo ministar privrede Adnan Delić i ja, odnosno Vlada KS, ušli u ovaj dio mandata, dali smo veliku podršku ZOI-ju. Nije nam bila misija da se za ovaj kratki period samo popravi stanje koje se često pominjalo u medjima zbog raznih afera, propalih projekata, nedostajućih ski karata, nefunkcionalnim stazama…, već smo zauzeli zauzeli stav da Bjelašnica ponovo mora postati takmičarska destinacija vrhunskog skijanja, koliko god to teško zvučalo u jednom trenutku“, rekao je premijer Forto.

Dodao je i da će ulaganja biti nastavljena s ciljem razvoja Bjelašnice za vrhunski sport, kao i Igmana kao mjesta za rekreaciju.

Ministar privrede KS Adnan Delić danas je pohvalio novu Upravu ZOI-ja i naglasio da Vlada KS nastavlja podržavati sve važne događaje u Kantonu, koje prepoznaju i velike organizacije. U tom kontekstu spomenuo je i skori koncert Stinga.

Ne postoji ni jedan sportski kolektiv, ni jedan vrhunski sportista s područja BiH kojeg ne podržava Vlada KS. Pošto smo mi Vlada rekorda, naglasio bih i da smo u protekle dvije godine izdvojili rekordna sredstva od 30 preko miliona KM za unapređenje ski centara Igman i Bjelašnica. Započeli smo neke od kapitalnih projekata i investicija na Bjalašnici, a uskoro i na Igmanu. Nadam se da će to rezultirati time da ćemo Bjelašnicu i Igman staviti na svjetsku mapu najpoželjnijih, kako zimskih, tako i ljetnih destinacija. Sve što smo radili u proteklom periodu prepoznali su turisti, imamo rekordan broj dolazaka na područje Kantona Sarajevo. Nadam se da će se taj trend nastaviti i u zimskom periodu, te da će sve naše aktivnosti u narednom periodu imati simboliku rekorda, zbog svojih brojki i rezultata, kako Vlade, tako i svih javnih preduzeća i ustanova kojima upravlja Vlada KS“, naveo je ministar Delić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia