online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vehabović: BiH mora promijenti Ustav ukoliko želi biti demokratska država

Sudija Evropskog suda za ljudska prava (Strasbourg) Faris Vehabović izjavio je da BiH mora promijeniti Ustav i Izborni zakon ukoliko želi biti demokratska zemlja, te da presude ovog suda moraju biti prvi i osnovni pokretač za donošenje novih rješenja koja će uvažiti sve specifičnosti BiH, ali isto tako dovesti BiH u krug država koje su uređene na demokratski način.

Vehabović je kao uvodničar govorio na  nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi „Presude Evropskog suda za ljudska prava i promjene Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH“.   

– Tema je vrlo aktuelna s obzirom na sve aktivnosti koje se provode u cilju izmjena izbornog zakonodavstva, pri čemu podrazumjevam kako izmjene Izbornog zakona na prvom mjestu, tako i izmjene Ustava BiH jer je to nešto što proizilazi iz presuda Evropskog suda za ljudska prava koji je jasno identifikovao gdje se nalazi problem, a problem je prije svega u Ustavu BiH, barem u onim članovima Ustava o kojima je taj sud raspravljao, a to su član četiri i član pet Ustava BiH i shodno tome izbornog zakonodavstva, odnosno Izbornog zakona koji je donesen na osnovu takvih diskriminatornih odredbi – naveo je Vehabović.

Napomeno je da cijeli ovaj proces izmjena ne treba da stane samo na izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona jer je jasno i svima poznato “da su ove diskriminatorne odredbe ugrađene kako u ustave entiteta, tako i ustave kantona i čitavog niza zakona koji se temelje upravo na favorizovanju konstitutivnih naroda, etničkih skupina što konačno dovodi do jednog sistema koji Evropski sud za ljudska prava nije identifikovao kao demokratiju, već jedan neuspio pokušaj demokratskog uređenja”. Vehabović ga je nazvao etnokratijom u kojoj etničke grupe praktično drže kompletnu vlast i brane privilegije koje im je ovakav ustavni okvir i izborno zakonodavstvo omogućili.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia