online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Večeras počinje Prva sarajevska sigurnosna konferencija

 U Sarajevu danas počinje jedan od najvećih diplomatskih skupova ove godine, prva Sarajevska sigurnosna konferencija. Više od 200 gostiju okupit će se na ceremoniji otvorenja u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Inicijative za strateške analize i partnerskih organizacija iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, najavljuju organizatori.

Na ceremoniji otvorenja obratit će se i posebne zvanice konferencije, Senatori Peter Welch i Senatorica Jeanne Shaheen, koji su pred dolazak u region Zapadnog Balkana, najavili kako u posjetu dolaze s namjerom da iskažu svoju posvećenost demokratskom razvoju i osnaživanju partnerstava sa ovim zemljama.

– Nakon ceremonije otvorenja, čekaju nas dva dana dinamičnih i interesantnih diskusija. Održat će se sedam tematskih panela, na kojima ćemo govoriti o kibernetičkoj sigurnosti, transatlantskim perspektivama, geopolitici regiona te kulturnim i religijskim faktorima koji utječu na političke prilike na Zapadnom Balkanu, ali i cijeloj Europi. Na konferenciji sudjeluje 40 govornika i govornica iz 15 zemalja, i iznimno nam je zadovoljstvo ugostiti ih u Sarajevu – izjavio je dr. Hikmet Karčić, direktor Inicijative za strateške analize i suosnivač Sarajevske sigurnosne konferencije.

– Ova konferencija posebno je značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera. Konferenciju otvaraju dva izuzetno utjecajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država – Senatorka Jeanne Shaheen i Senator Peter Welch, a u programu će sudjelovati i brojne akteri iz sigurnosnog sektora – kazao je Hikmet Karčić, suosnivač konferencije.

– Ova konferencija rezultat je dugogodišnje posvećenosti akademskom radu i međunarodnim partnerstvima, a predstavlja tek prvi projekt na kojem ćemo aktivno raditi – dodao je Karčić.

Prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju podržalo je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Cyber Security Excellence Center, zatim Institut za mir SAD-a, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu, a sponzor događaja je i BH Pošta. Konferencija se, također, održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirevića.

– Podrška koju smo dobili za prvi projekt Inicijative upućuje na potrebu za ovakvom dijaloškom platformom koja će održavati upravo u Sarajevu, s ciljem kreiranja odgovora i rješenja za neke od aktualnih svjetskih pitanja u vanjskoj politici i međunarodnoj sigurnosti – izjavila je glasnogovornica konferencije, Ema-Džejna Smolo-Zukan.

Prije početka ceremonije otvorenja, konferenciju za medije u sarajevskoj Vijećnici održat će ambasador Julian Reilly, panelistkinja konferencije dr. Dženeta Karabegović, Harun Cero (FES SOE) te domaćin konferencije, dr. Hikmet Karčić (Inicijativa za strateške analize) s početkom u 18.30. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia