online slots game malaysia
Sarajevo

Usvojen Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata s ciljem očuvanja tradicionalnih i starih zanata u KS

Krajem septembra prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnovu kojeg je u aprilu ove godine donesena i Uredba o zaštiti starih i tradicionalnih zanata.

S tim u vezi, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, kako bi realiziralo javni poziv podrške za očuvanje i promociju tradicionalnih i starih zanata, pripremilo Prijedlog kantonalne Uredbe o dodjeli poticajnih sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata, s ciljem očuvanja tradicionalnih i starih zanata u KS, kojom se uređuje pravni okvir za dodjelu budžetskih poticajnih sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti tradicionalnih i starih zanata.

Nakon usvajanja Uredbe Ministarstvo je pripremilo i Program utroška sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata sa navedenim ciljem za 2022. godinu, na osnovu kojeg će se raspisati i javni poziv za prikupljanje prijava za sufinasiranje projekata tradicionalnih i starih zanata.

„Raspisivanje javnog poziva očekuje se do kraja ove sedmice, a shodno novoj Uredbi, kriteriji su izmijenjeni u odnosu na prethodne godine. Obzirom da smo bili u obavezi uskladiti našu Uredbu sa Zakonom i Uredbom Federacije Bosne i Hercegovine, ovogodišnji Program utroška sredstava za sufinansiranje tradicionalnih i starih zanata izmijenjen je, a samim tim i javni poziv će biti drugačiji u odnosu na prethodnu godinu. Ovom uredbom propisani su kriteriji i uvjeti koje smo mi morali primijeniti u pripremi našeg programa, kako bismo ostali u okvirima pozitivnih zakonskih propisa“, pojasnio je ministar privrede Adnan Delić.

Dodao je i kako u pripremi i izradi kantonalne uredbe bila uključena i Obrtnička komora Kantona Sarajevo, te da je usaglašeno najbolje rješenje koje se moglo uskladiti s novim federalnim propisima.

Programom su predviđena ukupna sredstva u iznosu od 500.000 KM, a po pojedinačnom projektu, ovisno od grupe kojoj pripada prijavljeni projekt, pojedinačni iznosi koji se mogu ostvariti su od 3.000 do 6.000 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia