online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Uspješno završen projekat osnaživanja organizacija civilnog društva u pružanju usluga djeci i osobama iz marginaliziranih grupa

Udruženje „DUGA“ je uz podršku Češke vlade, CARE Češka, CARE International Balkans i šest partnerskih organizacija civilnog društva  uspješno realiziralo trogodišnji projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH” (2018-2020) osnaživanja  organizacije u pružanju kvalitetnih usluga i  programa za djecu iz marginaliziranih grupa.

Projektom smo zagovarali za ostvarivanje prava djece s teškoćama na inkluzivno obrazovanje i s organizacijama osoba s invaliditetom zahtijevali od vlada i ministarstva sistemska rješenja u ovoj oblasti u Kantonu Sarajevo i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Projekat je omogućio i promociju novih usluga za djecu s invaliditetom i njihove porodice, ističe Anka Izetbegović, izvršna direktorica Udruženja „DUGA“ i voditeljica programa obuke iz socijalne i obrazovne inkluzije“.

Bosna i Hercegovina,  potpisujući UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, obavezala se osigurati široki raspon prava za djecu i osobe s invaliditetom, između ostalih i pravo na obrazovanje kroz član 24. Konvencije.  Pravo na stručnu podršku djeci i porodicama, pristupačnost, razumna prilagodba, tranzicija te vršnjačka podrška  su samo neka od prava koja transformirana u kvalitetne usluge i programe  vode do kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja.

Osiguranje ovih prava financijski je zahtjevno,te je podrška organizacija civilnog društva i međunarodnih donatora u njihovoj realizaciji od velikog značaja. Uloga organizacija civilnog društva je posebno naglašena u promociji inovativnih programa koji podržavaju obrazovnu i socijalnu inkluziju djece iz marginaliziranih grupa. 

Naše Udruženje postoji 20 godina i pioniri smo u promociji inkluzivnog obrazovanja u BiH, naglašava izvršna direktorica Udruženja Anka Izetbegović.  Projekt nam je omogućio jačanje stručnih znanja za ostvarenje novih usluga, ali i osnažio organizacijske i tehničke kapacitete udruženja kroz kvalitetne treninge i savjetovanja te nabavku tehničke opreme. Sada smo spremniji suočiti se s izazovima pandemije jer smo naš rad uskladili s trenutnim okolnostima i uspješno odgovorili na potrebe djece, roditelja/staratelja i edukatora“.

Udruženje “DUGA” obezbijedilo je podršku logopeda za 57 djece iz vrtića JU “Djeca Sarajeva”. Realizirane su kreativne radionice i savjetodavni susreti s roditeljima/starateljima i odgajateljima/cama. Ukupno 77 roditelja je prisustvalo radionicama i savjetodavnim susretima. Više od 50 odgajatelja/ica učestvovalo je na obukama koje je organiziralo i realiziralo Udruženje “DUGA”.

CARE International je kroz trogodišnji projekat finansijski podržao aktivnosti Udruženja sredstvima u iznosu od 64.295 KM. Implementaciju aktivnosti će omogućiti savremena oprema kupljena kroz projekat u vrijednosti od 16.537 KM.

Na kraju, izvršna direktorica Anka Izetbegović zaključuje da im je projekt omogućio učešće u kampanjama i aktivnostima zagovaranja za prava djece na kvalitetno obrazovanje, usluge logopeda za djecu s govorno-jezičkim teškoćama, obuku roditelja i odgajatelja te osnaživanje organizacije kako bi nastavila pružati kvalitetne usluge djeci, njihovim porodicama i profesionalcima koji s njima rade, navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia