online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Uručena zaštitna oprema za Gerontološki centar u Sarajevu

Gerontološkom centru u Sarajevu danas je uručena zaštitna oprema čiju nabavku su finansirali Vlada Kraljevine Norveške i Vlada Kantona Sarajevo, a osigurao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, saopćeno je iz UNDP-ja.

Ukupna vrijednost ove donacije u opremi neophodnoj za zaštitu od bolesti COVID-19 je 70.000 KM, a bit će dodijeljena za još šest institucija u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

– Ovo je za nas jako važna donacija. Išli smo na sedam najugroženijih ustanova kad je riječ o zaštiti od koronavirusa, tako da je ova pomoć dobrodošla jer ne znam šta nas čeka ukoliko dođe do novog talasa zaraze. Dogovorili smo se da će se oprema koristiti racionalno – izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Gerontološki centar u Sarajevu dom je za 350 štićenika i štićenica koji pripadaju najrizičnijoj skupini, a u aprilu je registriran prvi slučaj zaraze novim koronavirusom.

Nabavka zaštitne opreme je dio podrške borbi protiv pandemije COVID-19 u BiH, za koju je Kraljevina Norveške izdvojila 7,5 miliona kruna (oko 1,3 miliona KM).

Siri Andersen, otpravnica poslova Norveške ambasade u BiH, rekla je da je ključno djelovati preventivno.

– Imamo dobru saradnju s različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i sada već razmišljamo kako podržati Bosnu i Hercegovinu dugoročno kad je riječ o rješavanju posljedica krize – dodala je.

Između ostalog, Kraljevina Norveška je dosad finansirala nabavku zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu te nabavku EKG uređaja za Klinički centar u Sarajevu, dok će već sljedeće sedmice biti isporučene zaštitne maske i medicinska oprema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kraljevina Norveška je također osigurala novac i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini.

Ambasada Kraljevine Norveške u Sarajevu i UNDP su 26. marta potpisali sporazum o odgovoru na pandemiju koronavirusa, u čijem se okviru realizuje nabavka neophodne opreme i materijala.

UNDP, kao dio napora Ujedinjenih nacija u BiH, od trenutka proglašenja vanrednog stanja intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia