online slots game malaysia
SarajevoVijesti

UNSA: Ozbiljan pad broja upisanih studenata


Osim što je sve više praznih školskih klupa zbog sve manje upisanih učenika, sve je manje studenata i na fakultetima. Univerzitet u Sarajevu ove godine popunio je 60% planiranih mjesta. Konkretnije od 6.136 mjesta upisano je 3.838 studenata. Za neka zanimanja su morali raspisati i tri upisna roka. Posebno brine činjenica da je sve manje onih koji žele upisati nastavnička zanimanja. Poražavajući podatak je da ove godine na Prirodno-matematičkom fakultetu nije bilo interesanta za Odsjek Biologija. Na matematičko – informatički smjer upisano je svega 9 studenata. Većina nastavnog osoblja u školama je pred penziju, a postavlja se pitanje ko će ih zamijeniti. A ovu radnu snagu teško ili skoro nikako ne možemo uvoziti.

Rektor univerziteta u Sarajevu ističe kako nije zadovoljan upisanim brojem studenata te da je ovaj problem sve ozbiljniji.

Imamo ozbiljan pad broja upisaniih studenata i ne samo mi, nego svi gradovi u BiH. U našoj državi je to zbog političke nesigurnosti i ekonomske neizvjesnosti, zato imamo odlazak mladih“, kaže rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj.

Osim smanjenog broja upisanih studenata sve je manje onih koji žele upisati nastavnička zanimanja. Na prirodno matematičkom fakultetu kažu da je ovo veliki problem. Na pojedinim odsjecima nije uopšte bilo interesanata.
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS već dvije godine ukazuje na ovaj problem bilježeći hronični nedostatak nastavnika fizike, matematike, informatike, tehničke kulture i engleskog jezika.

Nama nedostaje već desetak profila u školama da bismo mogli nesmetano izvoditi nastavni proces. Već bilježimo porast manjka nastavnika na birou i povećava se broj odlazećeg kadra u Njemačku i druge zemlje“, kaže Saudin Sviro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia