online slots game malaysia
SvijetVijesti

Univerziteti u Afganistanu ponovo otvoreni, ali ženama i dalje zabranjen pristup

Univerziteti u Afganistanu ponovo su otvoreni danas nakon zimske pauze, ali samo su se muškarci vratili na nastavu dok talibanske vlasti i dalje zabranjuju ženama pristup obrazovanju.

Zabrana pohađanja univerziteta jedno je od nekoliko ograničenja nametnutih ženama otkako su se talibani vratili na vlast u augustu 2021. i izazvala je globalni bijes, uključujući i cijeli muslimanski svijet.

– Srceparajuće je vidjeti dječake kako idu na fakultet dok mi moramo ostati kod kuće. Ovo je diskriminacija na osnovu spola jer nam islam dopušta sticanje visokog obrazovanja. Niko nas ne bi trebao spriječiti u učenju – rekla je Rahela, 22, iz središnje pokrajine Ghor, prenosi AFP.

Talibanska vlada uvela je zabranu nakon što je optužila studentice da se ne pridržavaju strogog kodeksa oblačenja i zahtjeva da budu u pratnji muškog člana porodice prilikom dolaska i odlaska na fakultet.

Većina univerziteta već je uvela odvojene ulaze i učionice, te dopustila da ženama predaju samo profesorice ili stariji muškarci.

– Bolno je vidjeti da su hiljade djevojaka danas uskraćene za obrazovanje – rekao je za AFP Mohammad Haseeb Habibzadah, student informatike na Univerzitetu Herat.

– Pokušavamo riješiti ovaj problem razgovarajući s predavačima i drugim studentima kako bismo mogli pronaći način na koji bi dječaci i djevojčice mogli zajedno učiti i napredovati – rekao je on.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia