online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Unapređenje saradnje između MUP-a KS i Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, primio je u svom kabinetu članove Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, a tema razgovora bila je saradnja Vijeća roditelja sa MUP-om KS i razmatranje problema sa kojima se susreću roditelji i učenici u Kantonu Sarajevo.

Na početku razgovora, predstavnici Vijeća roditelja izrazili su zahvalnost ministru Katici i MUP-u Kantona Sarajevu na identifikovanju osoba koje su lažno dojavljivale bombe u sarajevskim školama u prošloj godini, te istakli da je angažman policijskih službenika u ovom slučaju bio za svaku pohvalu. Također su izrazili zahvalnost za pojačano prisustvo policijskih službenika u saobraćaju čime se, evidentno, postiže viši stepen sigurnosti i povjerenja.

Tokom sastanka su iznesene brojne inicijative koje će poboljšati sigurnost učenika, a u koje se može uključiti Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, kao što je postavljanje stacionarnih radara na saobraćajnicama u blizini škola. Ministar Katica informisao je predstavnike Vijeća roditelja KS da je u budžetu za 2024. godinu planiran oznos od 1,5 miliona KM za nove stacionarne i mobilne radare. Zatražio je od Vijeća roditelja KS da upute zvanični akt MUP-u KS sa spiskom svih lokacija na kojima predlažu postavljanje stacionarnih radara koji će razmotriti nadležna komisija, te će isti, ukoliko komisija da pozitivno mišljenje, biti postavljeni.

Govoreći o problemu zloupotrebe droga i njegovom sprečavanju u osnovnim i srednjim školama, ministar Katica je upoznao prisutne da je usvojena Strategija i Akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo, te da slijedi formiranje tima koji će pratiti njihovu implementaciju. MUP KS će u ovoj godini provesti sveobuhvatnu kampanju protiv zloupotrebe opojnih droga, a kako je obećao ministar Katica stručna lica će voditi računa o tome da kampanja bude prilagođena i učenicima osnovnih i srednjih škola.

S ciljem unapređenja saradnje i bolje koordinacije u budućem periodu, ministarstvo će imenovati osobu koja će biti kontakt između Vijeća roditelja KS i MUP-a KS, a kojoj će Vijeće proslijeđivati inicijative, informacije i probleme sa kojima se učenici susreću, a koji su u nadležnosti MUP-a KS.

Svi zahtjevi i inicijative Vijeća roditelja KS također će se proslijediti na dalje postupanje  Upravi policije, Ministarstvu saobraćaja KS i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia