online slots game malaysia
SvijetVijesti

UN: Sljedećih pet godina će biti najtoplije ikada, temperature će premašiti cilj od 1,5 C

Gotovo je sigurno da će razdoblje od 2023. do 2027. biti najtoplije petogodišnje razdoblje ikad zabilježeno, upozorili su Ujedinjeni narodi u srijedu.

Globalne temperature uskoro će premašiti ambiciozni cilj postavljen u Pariškom klimatskom sporazumu, s dvije trećine šanse da će to biti u jednoj od sljedećih pet godina, objavila je Svjetska meteorološka organizacija UN-a. Osam najtoplijih ikad zabilježenih godina bilo je između 2015. i 2022. ali predviđa se da će temperature dalje rasti kako se klimatske promjene ubrzavaju.

– Postoji 98-postotna vjerovatnost da će barem jedna od sljedećih pet godina, i petogodišnje razdoblje u cjelini, biti najtoplije zabilježeno – stoji u saopćenju Svjetske meteorološke organizacije, navodi France 24. 

Pariškim sporazumom iz 2015. zemlje su se složile ograničiti globalno zagrijavanje na “znatno ispod” dva stepena Celzijusa iznad prosječnih razina izmjerenih između 1850. i 1900. i 1,5 stepen Celzijusa ako je moguće.

Globalna srednja temperatura 2022. godine bila je 1,15 stepeni viša od prosjeka izmjerenog 1850-1900.

Svjetska meteorološka organizacija je navela da postoji velika vjerovatnost da će godišnje globalne temperature preći 1,5 stepen Celzijusa iznad predindustrijskih razina u barem jednoj od godina u periodu između 2023. i 2027., s rasponom od 1,1 do 1,8 C predviđenim za svaku od tih pet godina.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia