SarajevoVijesti

Ukidanje nedjeljne dežure u 6 domova zdravlja na području Kantona Sarajevo

Ukidanje nedjeljne dezure u 6 domova zdravlja na podrucju KS izazvalo je veliko nezadovoljstvo stanovnika. Veliki buru na ovakvu odluku podigli su građani općine Hadžići, smatrajući je diskriminatornom. Situacija nije ništa bolja ni u drugim općinama.

Osim Hadžića, dežure nedjeljom ukinute su u domovima zdravlja Stari Grad, Novo Sarajevo, Trnovo, Vogošća i Ilijaš. Međutim, stanovnici općine Hadžići smatraju da im je ovim potezom učinjena velika nepravda, s obzirom na to da svi pacijenti sada moraju ići u  Dom zdravlja Ilidža, koji je ionako preopterećen.

Ukidanjem dežura u ovih 6 domova zdravlja, zdravstvene usluge su prebačene na DZ Ilidža, Novi Grad i Centar. Međutim, prema odluci ministarstva dijelu obaveza podliježe i Hitna pomoć.

“Mi smo dobili zadatak kao i sve ostale JU koje rade pod ministarstvom da uskladimo radno vrijeme. Prema tome je predviđeno da nedjelja bude slobodan dan, kao i to da se hitna medicinska pomoć pojača sa 5-7 novih timova kako bismo mogli udovoljiti tim novim zakonima” – rekao je Abel Baltić, direktor domova zdravlja.

“Ja sam dao inicijativu prema domu zdravlja da se otvore 3 punkta i dalje da rade nedjeljom, to je na podrucju Ilidže, Staroga Grada i Centra da bi eventualno oni koji primaju terapiju mogli dobiti terapiju” – naglasio je i ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije predviđa da 3 ustanove moraju raditi 24h dnevno, a to su hitna, Opća bolnica i Klinički centar.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.