online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Udruženje “BH Novinari” uputilo apel da se prijave sve vrste pritiska

Udruženje/udruga BH Novinari apelovalo je na medijske radnike u Bosni i Hercegovini da svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka, prijetnji ili zastrašivanja prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja/udruge BH Novinari, kao i nadležnim policijskim i pravosudnim istražnim organima.

Udruženje je uputilo ovaj apel potaknuto pojačanim tenzijama u javnom prostoru i iskustvima ranijih predizbornih perioda obilježenih pritiscima na novinare u Bosni i Hercegovini. 

– Vrijeme pred nama bit će izazovno za novinarsku struku. Jačanje nacionalizma, političke manipulacije, ideološke konfrontacije i prijetnje, samo su neki od fenomena koje možemo očekivati u predizbornom periodu. Navedom svjedočimo već danas,  još snažnija radikalizacija javnog komunikacijskog prostora uslijedit će u periodu zvanične, izborene kampanje u septembru. Vodeći nacionalni lideri već su jedan broj medija uvukli u svoje političke igre, tretiraju ih kao moćno sredstvo političke i nacionalističke propaganda, a ne profesionalnog i objektivnog izvještavanja u interesu cjelokupne javnosti – saopćeno je iz Udruženja/udruge BH Novinari. 

Udruženje napominje da svjedočimo također nekritičkom prenošenju izjava politčara, ostrašćenih  i tzv. analitičara i stručnjaka, kao i direktnom kopiranju njihovih statusa sa društvenih mreža u medijske sadržaje, bez novinarske analize i pluralisitčkog pristupa, kao i da ovakvi postupci urednika ozbiljno dovode u pitanje javnu funkciju i kredibilitet medija, a građane lišavaju osnovnog ljudskog prava na pristup objektivnim, sveobuhvatnim i tačnim informacijama. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia