online slots game malaysia
Sarajevo

Učenicima i studentima u Starom Gradu od ove školske godine stipendije uvećane za 75%

Načelnik Općine Stari Grad mr. Ibrahim Hadžibajrić najavio je prije dva mjeseca da će učenicima i studentima u Starom Gradu biti povećane stipendije za 2023. godinu i to za 75%. Prema njegovim riječima, stipendije za učenike iznosit će 150 KM mjesečno, a studentske 200 KM i isplaćivat će se za devet mjeseci.

Da bi se ove najave mogle provesti u djelo, odmah se pristupilo izmjeni važećih pravilnika kojima se pobliže uređuje oblast dodjele stipendija, a novi pravilnici usvojeni su na 18. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 18.10.2022. godine. Odmah nakon toga, nadležne službe pristupile su pripremama za provođenje javnih konkursa.

Danas je raspisan javni konkurs za stipendiranje djece boračke populacije u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini kojim su propisane visine stipendija od 150 KM i 200 KM, a pravo učešća imaju: djeca umrlih, poginulih, nestalih branilaca, djeca RVI, djeca demobilisanih branilaca, dobrovoljaca, organizatora otpora, ratnih vojnih zarobljenika, djeca lica zaslužnih u odbrambeno – oslobodilačkom ratu i agresiji na BiH. Uslov je da stipendisti imaju prebivalište na području Općine Stari Grad Sarajevo najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva na Javni konkurs i da su na redovnom školovanju u institucijama srednjeg i visokoškolskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Konkurs će biti otvoren 15 dana, a već sljedeće sedmice bit će raspisani i javni konkursi za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate. Za nadarene učenike stipendije će također iznositi 150 KM, a za studente 200 KM.

Imajući u vidu sve manji broj učenika starih zanata, ali i deficitarnih zanimanja za koje postoji sve veća potražnja, načelnik Hadžibajrić odlučio je da se i ove stipendije za učenike povećaju na iznos od 200 KM u nadi da će se učenici dodatno stimulisati za ove vrste poslova.

“Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, a jedini način da mlade ljude zadržimo u našoj zemlji jeste da im omogućimo obrazovanje i egzistenciju. Kako bismo im proces obrazovanja olakšali, posebno imajući u vidu porast životnih troškova planirali smo znatno viša sredstva za stipendije koje će im biti dostupne već od ove školske godine,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Do sada su mjesečne stipendije za učenike u Starom Gradu iznosile 80 KM, a za studente 120 KM. U Starom Gradu se u prosjeku godišnje stipendira oko 370 učenika i studenata iz kategorije nadarenih, iz boračkih porodica i učenika deficitarnih zanimanja, a za te svrhe se do sada izdvajalo cca 300.000 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia