online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Učenici prvih razreda srednjih škola putuju kroz kulturno-historijsko blago Bosne i Hercegovine

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji s Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, ponosno je organiziralo jedinstvenu četverodnevnu studijsku posjetu pod nazivom “Od rata do mira” za učenike prvih razreda srednjih škola. Ova inspirirajuća inicijativa provodi se u okviru posebnog programa pod nazivom “Kultura sjećanja” i obuhvata uzbudljivu rutu koja vodi učenike kroz centralni, sjeverni i zapadni dio Bosne.
Učenici posjećuju različite lokalitete, uključujući Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Prijedor, Vlašić i Travnik, prije povratka u Sarajevo. Tokom ova četiri dana, imaju priliku upoznati kulturno-historijske spomenike Bosne i Hercegovine, istražiti prirodne ljepote domovine i naučiti je voljeti više.
Prvi od ukupno osamnaest pohoda Studijske posjete tokom 2023/2024. školske godine, započeo je 10. oktobra ove godine i uspješno je okončan krajem sedmice. Očekuje se da će svi pohodi uključiti oko 4.000 učenika u generaciji. Projekt je u potpunosti finansiran iz Budžeta Kantona Sarajevo, što naglašava važnost i podršku koju obrazovanje i kultura imaju na ovom bosanskohercegovačkom području.
Cilj ove studijske posjete je duboko i sveobuhvatno obrazovanje učenika o kulturno-historijskom i prirodnom nasljeđu Bosne i Hercegovine. Osim toga, projekt promiče razvoj kulture sjećanja i kolektivne memorije među učeničkom populacijom, posebno usmjeravajući pogled na period agresije na Bosnu i Hercegovinu, te na njeno sudjelovanje u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata. Istaknuta je važnost historijskih ličnosti iz ovih razdoblja i njihov doprinos oblikovanju zemlje.
Učenica Prve bošnjačke gimnazije istakla je “zadovoljstvo što je za četiri dana ovog ugodnog i veoma poučnog putovanja mogla posjetiti veći dio svoje zemlje, shvatiti odnosno naučiti dosta o historiji i suosjećanju s ljudima koji su dosta toga proživjeli u historiji u očuvanju domovine”.
A učenik Srednje škole za okoliš i drvni dizajn naglašava prednosti ovakvog vida izvođenja nastave “zbog toga što se većina učenika oslobodi i nismo tu u kabinetu u četiri zida, nemamo nikakav strah, obilazimo s našim profesorima, kako se međusobno upoznajemo tako upoznajemo i svoju državu, svoju Bosnu i Hercegovinu”.
“Na ovom putu učenici razvijaju pismenosti i ljubav prema domovini, a škola postaje životno važna i konkurentna. Ovo je tek početak, nastavićemo s razvojem sličnih aktivnosti i u narednim godinama”, istakla je ovim povodom ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia