online slots game malaysia
Kultura

U toku probe i posljednje pripreme pred početak SONEMUS FESTA 2022.

U toku su probe i posljednje pripreme pred početak SONEMUS FESTA 2022. , jedinog festivala savremene umjetničke muzike u Bosni i Hercegovini.

Večeras (ponedjeljak, 17.10.2022.), u 20:00 sati, nastupiti će renomirani austrijski ansambl, PHACE Ensemble, koji će ovom prilikom izvesti kompozicije već etabliranih kompozitora: Reinharda Fuchsa i Ališera Sijarića, te tri mlade perspektivne kompozitorice Hanan Hadžajlić, Clare Iannotte i Daniele Terranove, čija su djela već ušla u repertoare značajnih evropskih ansambala.

Festival se realizira u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu i Bosanskim kulturnim centrom KS, a trajat će do srijede 19. 10. 2022.

Osim večerašnjeg nastupa, idućih dana bit će održana još dva koncerta.

U utorak, 18.10.2022. uz soliste SONEMUS Ansambla, izvrsni ukrajinsko-njemački pijanista Vitalii Kyianytsia pružiti će priliku domaćoj publici da čuju remek-djela savremenog klavirskog repertoara (Brian Ferneyhough, Beat Furrer), koja se zbog svojih visoko postavljenih izvođačkih zahtjeva izvode veoma rijetko; solistica SONEMUS ansambla, Violeta Smailović-Huart izvesti će čuvene Sciarrinove 6 Capricci (koji su zapravo umjetnički „komentar“ Paganinijevih capriccia), a premijerno u BiH će biti izvedena i popularna kompozicija Flight za flautu solo Britanca Georga Benjamina.

Iranski kompozitor i dirigent Arash Yazdani voditi će ansambl pri izvođenju njegove kompozicije koja kombinuje iransku i evropsku tradiciju mikrotonalne muzike.

U srijedu, 19.10.2022. – JUGENDSTIL – koncert je na kojem će nastupiti studenti (izvođači i kompozitori) i nastavnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, učesnici SONEMUS-radionica. Ovom prilikom, biti će izvedene kompozicije studenata kompozicije, Azura Kasapovića, Mirze Gološa, te profesora, Dine Rešidbegovića, a na programu koncerta naći će se i djela međunarodno renomiranih kompozitora poput: Elliotta Cartera, Beata Furrera, Brune Mantovania i Toru Takemitsua.

Svi koncerti će se održati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS – BKC (Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo) u 20:00h. Ulaznice koštaju 10 KM, a mogu se rezervisati putem telefona 063-505-000.Više informacija o ulaznicama putem internet stranice https://bit.ly/3Vw7qfs

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia