online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Sarajevu završeno mjerenje emisije zagađujućih materija iz saobraćaja: Ekološke zone sa ograničenim kretanjem vozila za čist zrak?!

Zrak u Bosni i Hercegovini, posebno u centralnim i sjevernim kotlinskim i dolinskim dijelovima zemlje izrazito je loš i nezdrav. Indeks zagađenja je visok tokom cijele godine, a cestovni saobraćaj je često jedan od većih uzroka zagađenja.
Kako bi se ispitalo u kojoj mjeri emisije iz saobraćaja utiču na zagađenje zraka rađeno je istraživanje na frekventnim cestama u Sarajevu.

Pokrenula ga je Švedska agencija za zaštitu okoliša i Švedski institut za istraživanje okoliša, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, te Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Mjerenje se vršilo pomoću instrumenta za daljinsko ispitivanje koji se postavlja uz cestu i mjeri emisije CO, HC, NOx i čestica iz vozila.
“Istraživanje se radi u sklopu projekta ‘IMPAQ – Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom zraka u BiH’.
Rezultati istraživanja će pružiti naučne argumente za uvođenje potrebnih mjera radi poboljšanja kvaliteta zraka u Sarajevu.
“Dosadašnje analize su pokazale da kvalitet zraka zavisi od kućnih ložišta, negdje oko 50%, preko 30 % je uticaj iz saobraćaja, a u ostalom procentu industrija, pri čemu se ovi omjeri tokom godine mijenjaju.

Urbani transport je generalno odgovoran za veliki procent emisija i stakleničkih gasova koje utiču na klimatske promjene. Dobijene podatke ćemo moći koristiti za različite vrste poređenja, a bit će nam od koristi pred nastupajuću zimsku sezonu tako da možemo inovirati plan interventnih mjera za slučajeve prekomjernog zagađenja zraka u KS“, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.


– Rezultati će nam pomoći da kreiramo dalje strateške pravce, te odredimo uvjete kretanja vozila u samom centru grada”, poručuje Tarik Bašović, pomoćnik ministra saobraćaja Kantona Sarajevo.
Ova pilot studija će se moći koristiti i za buduće praćenje zagađenja. Pomoći će boljem razumijevanju štetnog uticaja saobraćaja na kvalitet zraka, boljem planiranju mjera, te podizanju svijesti građana i vlasnika automobila o zagađenju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS

1 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia