SarajevoVijesti

U Sarajevu prvi put ove zime prekoračen limit za sumpor-dioksid

U Sarajevu je u nedjelju prvi put ove zime prekoračena granična vrijednost za sumpor-dioksid, koji izaziva zagađenje zraka i ozbiljno šteti zdravlju.

U dnevnom izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH o stanju kvaliteta zraka u Federaciji BiH navodi se da su u toku jučerašnjeg dana u Sarajevu, Kaknju, Zenici, Živinicama i Tuzli prekoračene granične vrijednosti za sumpor-dioksid i lebdeće čestice PM10/PM2.5.

Napomenuli su da je u Sarajevu ovo prvi slučaj ove zime da je prekoračena granična vrijednost za sumpor-dioksid, dok je to u Tuzli, Živinicama i Zenici uobičajeno.

“Danas će zrak ostati sličan jučerašnjem – uglavnom umjereno zagađen, a u naredna dva dana se može očekivati daljnji porast koncentracija zagađujućih materija i uspostavljanje nezdravog zraka u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje”, saopštio je FHMZ-a BiH.

Sumpor-dioksid nastaje sagorijevanjem goriva koja sadrže sumpor, na prvom mjestu uglja i nafte, navodi Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.