online slots game malaysia
KulturaVijesti

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Geopolitika i terorizam’ autora Vahida Karavelića

Knjiga “Geopolitika i terorizam” autora Vahida Karavelića, čiji je izdavač Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, predstavljena je danas u Sarajevu.

Jedan od promotora akademik Mirko Pejanović je kazao da je autor za stručnu i naučnu javnost pripremio veoma značajnu politološku studiju o geopolitici i terorizmu u savremenim društvenim kretanjima u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Po njegovim riječima, autor u polazištu analizira teorijske definicije geopolitike i terorizma.

– Veoma značajno polazište autora je sadržano u stajalištu da su geopolitika i terorizam usko povezani i da jedno drugo generira. Terorizam, koji se javlja u više pojavnih oblika, a najčešće kao državni terorizam postao je planetarna opasnost za mir u svijetu – naveo je Pejanović.

Dodao je da je jedan dio knjige posvećen elaboraciji opštih geopolitičkih karakteristika savremenih odnosa u svijetu. Kretanje u geopolitičkim odnosima između velikih sila, autor opisuje u kontekstu istorijskog vremena u posljednje tri decenije.

– Knjiga Vahida Karavelića “Geopolitika i terorizam” sadrži koherentne teorijske uvide o značenju i opasnostima terorizma u savaremenom svijetu, zatim o geopolitičkom položaju BiH i mogućnosti ubrzanja integracije države BiH u euroatlanske institucije – naveo je, između ostalog, Pejanović.

Promotor emeritus Enver Imamović je kazao da je knjiga pisana po svim principima koje predviđa metodologija naučno-istraživačkog rada.

– Za navode koji se odnose na pojedine slučajeve terorističkih djelovanja, njihovo planiranje, namjera i izvođenje, autor potkrepljuje relevantnim, to jest vjerodostojim podacima što knjizi daje poseban značaj, kao i to što problem terorizma ne veže samo za jednu regiju ili zemlju nego ga prikazuje globalno, uz konstataciju da se protiv njega može voditi uspješna borba samo ako se posmatra kao globalna opasnost za sve zemlje svjeta – naveo je Imamović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia