online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Sarajevu će učenici od 6. razreda osnovnih škola učiti lekcije o agresiji i odbrani od nje

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici 3. marta usvojila je inicijativu zastupnika Dževada Poturka (SBB) da učenici ranije trebaju početi učiti o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Poturak smatra da nije ispravno da tek od devetog razreda budu upoznata sa činjenicama o opsadi Sarajeva, genocidu u Srebrenici, ali i herojskoj odbrani Bosne i Hercegovine.

„Potrebno je da se u nastavni plan i program za osnovnu i srednju školu iz nastavnog predmeta historija poveća obim nastavnog sadržaja već od 6. razreda osnovne škole o agresiji na BiH, namjerama agresora, genocidu u Srebrenici, opsadi Sarajeva, ključnim bitkama, etničkom čišćenju i komandantima Armije Republike Bosne i Hercegovine“, obrazložio je Poturak na sjednici Skupštine KS.                   

On smatra da djeca ne uče dovoljno o agresiji na BiH, te mnogi koji ne misle dobro našoj zemlji koriste takvu situaciju da bi kroz historijski revizionizam prikazali tragičnu prošlost na drugačiji način.

„Jer kako gledamo današnje stanje, još malo pa će biti da smo mi sami sebe napali, da smo mi napali BiH, da smo sami sebe klali, ubijali i silovali. Kolege zastupnici, premijeru i ministri, hajde da uradimo nešto da ne izgubimo svoju historiju“, poručio je Poturak kolegama iz Skupštine, nakon čega je njegova inicijativa usvojena.

Zastupnik SBB-a je tražio da Ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS pripremi adekvatnu literaturu iz predmeta historija, koja će biti besplatna.

S druge strane, prosvjetni radnici su mišljenja da ipak stručnjaci za odgoj i obrazovanje trebaju odlučiti kada djeca i šta trebaju učiti, a ne zastupnik u Skupštini.

Smatraju da je važno razmišljati i o uzrastu djece i da li mogu razumijeti sve što se dešavalo tokom devedesetih godina.

„Kada je u pitanju obim, sadržaj, zatim dubina, uzrast od kojeg će se izučavati predmeti, mišljenja sam da to trebamo prepustiti struci. Imamo vrsnih historičara i metodičara koji će reći koji je to uzrast koji je najprimjereniji da se izučava, a da sadržaji učenicima zapravo daju svrsishodna znanja. Ukoliko se određeni sadržaji prerano uvrste kroz nastavni plan i program, to sigurno neće dati očekivane ishode i efekat“ rekla je Erzumana Fukelj, predsjednica Udruženja direktora osnovnih škola KS.

U posljednjih 25 godina svjedočimo pokušajima falsifikovanja historije i nastojanjima određenih krugova da negiraju agresiju na BiH i presude haškog i ostalih sudova. Sve to može djelovati na generacije koje dolaze, i njihovo razumijevanje činjenica o agresiji.

Amer Martinović, Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia