online slots game malaysia
Sarajevo

U Sarajevu akcija u povodu Svjetskog dana srca

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Odborom za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, upriličio je u centru Sarajeva javnozdravstvenu uličnu akciju u povodu obilježavanja 29. septembra – Svjetskog dana srca.

Voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH i pomoćnica direktora za medicinske poslove Aida Ramić Čatak kaže da su bolesti srca i krvnih sudova među vodećim uzrocima smrtnosti u zemljama širom svijeta, pa i u BiH.

S jedne strane su dobro poznati faktori rizika kao što su starost, spol i genetski faktori, ali ono na što se može utjecati su promjenjivi faktori rizika i na to se može djelovati promjenom ponašanja i djelovanjem faktora okoliša. To su vrijednosti krvnog tlaka, pravilna ishrana, fizička aktivnost, redovna kontrola određenih parametara kao što su nivo holesterola, vrijednost šećera, triglicerida u krvi kao i pravilno korištenje zdravstvene zaštite.

– Budimo zajedno, educirajmo se, informirajmo se i čuvajmo svoje srce kroz prevenciju ključnih faktora rizika – naglasila je u izjavi za novinare.

Doktorica Elvedina Žiga iz Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo FBiH kaže da se na stanje srca i krvnih sudova može utjecati, za početak, promjenom životnih navika.

– Ako želimo da poboljšamo svoje kardiovaskularno zdravlje potrebno je da svaki dan trideset minuta provodimo umjerenu fizičku aktivnost ili barem pet puta sedmično. Ako to ne možemo, onda barem sedamdesetak minuta sedmično intenzivne fizičke aktivnosti ili svaki drugi dan umjerenu fizičku aktivnost. Računa se sve – šetanje, vožnja biciklom, aktivno bavljenje nekim od sportova – naglasila je.

Preporučuje mediteranski tip ishrane i upotrebu cjelovitih žitarica, uravnotežene i pravilne obroke sa dosta voća i povrća, izbjegavanje namirnica zasićenih životinjskim mastima, kao i prestanak pušenja i izbjegavanje zadimljenih prostorija. Osim svega toga potrebno je voditi računa o vrijednosti holesterola u krvi, kao i količini unosa kuhinjske soli koja za zdrave ljude ne bi trebalo da prelazi pola kafene kašičice dnevno. Važno je i kontrolirati nivo šećera u krvi, kao i upravljati stresom.

U današnjoj akciji sudjelovali su učenici i nastavnici Srednje medicinske škole Jezero iz Sarajeva. Na promotivnom štandu građani su imali priliku da izmjere krvni tlak, a stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH razgovarali su sa njima. 

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana srca je ‘Koristi srce, upoznaj srce’. Poruka je da se srcem rade sve aktivnosti u privatnom i profesionalnom životu ‘jer ono što se radi srcem, radi se učinkovito posebno u borbi za zdravlje’. U dijelu poruke koji se odnosi na upoznavanje svog srca misli se na poznavanje svih faktora rizika u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia