SarajevoVijesti

U ponoć će biti prekinuta isporuka gasa za KS

Noćas u 24 sata bit će prekinuta isporuka gasa za Kanton Sarajevo, kako bi bilo sanirano oštećenje na dionici gasovoda Šepak – Zvornik. Svi potrošači Sarajevogasa koji nemaju mogućnost za korištenje alternativnih goriva, bitće uredno snabdijeveni do završetka planiranih radova i normalizacije isporuke, saopćili su iz ove kompanije. Prema planu koji je pripremljen, osim domaćinstava, sve zdravstvene i socijalne ustanove bit će uredno snabdjevene gasom. U Toplanama su spremni za prekid isporuke gasa.

Jasmin Begić, TVSA

Iz kompanije Gas Promet Pale jučer su obavijestili BH Gas da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo. Na sanaciji će raditi radnici iz Srbije. Iz BH Gas-a su predlagali da se sanacija gasovoda i prekid isporuke uradi u nedjelju.
-Mi smo ponudili ekipe da se gore aktiviraju, oni čekaju kolege iz Srbijagasa i zato tražimo neophodnost jedne transpornte kompanije i sada imate problem u zimu, rekao je Jasmin Salkić, direktor BH Gasa.

Prekid u isporuci gasa za Kanton Sarajevo bi trebao trajati 24 sata. Iz Sarajevogasa su obavijestili svoje kupce koji imaju mogućnost korištenja alternativnog goriva da pripreme postrojenja. Ekipe Sarajevogas će ujutro obići velike potrošače.

-U interesu je da se očuva stabilsnot gasnog sistema KS i snabijedavanje će kada ne bude dotoka koristiti iz transportnog sistema, iz akumulacija, istakao je za TVSA Nusret Palavra, KJKP Sarajevogas.

Kvalitet isporuke toplotne energije se neće promijeniti za 50.000 korisnika Toplana, saopštili su iz ove kompanije. Kažu kako imaju dovoljno altnernativnih goriva.
Gasovod koji ulazi u našu zemlju kod Zvornika star je 40 godina i kroz njega dolazi gas iz Rusije. U BH GAS-u nemaju informaciju koliko redovno se održava. Jedina alternativa je završetak projekta Južne interkonekcije, čime ćemo dobiti alternativu u snabdijevanju.
Iz Sarajevogasa apeluju na individualne korisnike, kojih je 70.000, da sutra reduciraju potrošnju i gas koriste racionalno.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.