online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U Polisu TVSA o zaštiti žena od nasilja i odgovoru pravosuđa

Zaštita žena od nasilja i odgovor pravosuđa, tema je emisije Polis u programu TVSA. Radimo li  dovoljno na prevenciji? O kaznenoj politici za krivično djelo nasilja u porodici za TVSA govore:  Adisa Zahiragić, sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, Majda Halilović, psihoterapeutkinja i psihologinja, Fatima Bećirević iz Gender centra FBiH i Goran Telalović, policajac u penziji, edukator i konsultant po pitanju policijskog postupanja u slučaju nasilja u porodici.

Zatražili smo od gostiju i komentar na stravičnu nesreću u kojoj je život izgubila Azra Spahić, a još dvije osobe su teško povrijeđene, koju je uzrokovao Armin Berberović pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita.

“Da, svi se osvrćemo na ovaj slučaj koji se desio, mada je to maltene svakodnevnica pred sudovima. U ovom slučaju pritvor je odredio Kantonalni sud jer se počiniocu stavlja na teret da je učinio teško krivično djelo iz oblasti saobraćaja. Kod ovih krivičnih djela koja su zaista teška, praksa Kantonalnog suda je takva da se izriču veoma visoke kazne zatvora. Kazna zatvora, bez obzira što ima ličnu prevenciju ima i generalno prevenciju, a to opet ne znači da će takvi i slični počinioci biti zaustavljeni, nažalost- smatra Zahiragić.

Telalović ističe da u Sarajevu nije problem brzina od 60km/h, nego trkači, tačnije oni koji voze 160km/h.

“Čuo sam da kolege iz policije znaju otprilike većinu tih trkača od ranije i da bi na to trebalo obratiti pažnju”.

U Bosni i Hercegovini je od 2015. godine ubijeno više od 60 žena.

“To nam govori zapravo o tome koliko je nasilje nad ženama ozbiljan problem i koliko je važno da svaku prijavu nasilja i svaku sumnju na nasilje trebamo shvatiti ozbiljno i reagirati na adekvatan način. Ne smijemo oglušiti na ono što se dešava u našem komšiluku, oko nas, u porodici” – upozorila je Bećirević.

Halilović ističe da kaznena politika mora biti strožija. Više na YouTube kanalu TVSA!

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia