online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

U KS registrovano 10.000 obrtnika, 80 posto poslovalo negativno (VIDEO)


Nova godina donosi i nove namete obrtnicima u Federaciji. Porast prosječne bruto plate za 3,17 posto u 2020. godini uglavnom u javnom sektoru, namirit će radnici iz realnog sektora. I sve je to definisano Zakonom o doprinosima: osnovica za obračun doprinosa poduzetnika prema zakonu je proizvod prosječne plate i propisanog koeficijenta po vrsti djelatnosti obrta. Iz Vlade KS će kroz inicijativu tražiti izmjenu ovog zakonskog rješenja.

U Kantonu Sarajevo je registrovano 10.000 obrtnika. 80 posto njih tokom pandemije poslovalo je negativno. Vrata brojnih obrta na Baščaršiji mjesecima su zatvorena. Oni koji su uspjeli održati poslovanje u prethodnoj godini, teško da će izdržati novu. Povećanje osnovice za obračun doprinosa koje obrtnici plaćaju dodatno je opterećenje.

Obrtnici će na kraju biti primorani da zatvore obrte ili da posluju u sivoj zoni.

Povećanje osnovice za obračun doprinosa obrtnicima je rezultat nelogičnih zakonskih rješenja, kažu u Centru za politiku i upravljanje. Sistem po kojem se oporezuju obrtnici je diskriminirajući, jer se osnovica naprimjer pravnim licima nije promijenila od 2016. godine kada je uspostavljena minimalna satnica, dok je obrtnicima uvijek rasla s porastom prosječne plate.

Vlada KS pokrenuti inicijativu prema Vladi i Parlamentu Federacije da hitno reaguju kroz izmjene loše regulative i zaustave daljnju nepravdu prema malim privrednicima.

Obrtnička komora FBiH tražila je poništavanje navedenih osnovica za 2021. i njihovo usklađivanje sa realnim primanjima u obrtništvu. Na rast prosječne plate u Federaciji najviše utiče rast plata državnih službenika, što na kraju rezultira povećavanjem osnovica za obračun doprinosa obrtnika. Osnovica za obračun doprinosa koju plaćaju obrtnici i bez pandemije iznimno je visoka, čak i u odnosu na zemlje u okruženju jer ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika, poručili su iz Obrtničke komore FBiH.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia