online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Kantonu Sarajevo konstatirani novi lokaliteti ambrozije

Centar za ekologiju i prirodne resurse Akademik Sulejman Redžić pri Prirodno-matematičkom fakutetu Univerziteta u Sarajevu tokom oktobra kontinuirano je pratio polen alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo, i to mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad.   

Na obje mjerne stanice konstatiran je polen ambrozije i mnogih korova. Veće koncentracije polena konstatirane su na mjernoj stanici Pofalići (132 pol. zr. m3), dok su nešto manje koncentracije polena konstatirane u Starom Gradu (107 pol. zr. m3).   

U protekle dvije sedmice terenskih istraživanja u okviru projekta „Inventarizacija korovske biljne vrste Ambrosia artemisiifolia L“. konstatirani su novi lokaliteti ambrozije i to:    

–             u okviru zelenih površina Kampusa Univerziteta u Sarajevu, ulica Zmaja od Bosne 

–             u neposrednoj blizini Osnovne škole „Stari Ilijaš“, ulica Bosanski put 

–             u pojasu ulice Misočica, pored stadiona 

–             u pojasu devastiranog postrojenja Željezara Ilijaš  

Stručnjaci Centra za ekologiju i prirodne resurse Akademik Sulejman Redžić s uposlenicima KJKP „Park“ su definisali upute uklanjanja i adekvatnog zbrinjavanja otpada ambrozije sa neodržavanih javnih zelenim površina i te aktivnosti će se intenzivnije odvijati u narednim danima.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia