online slots game malaysia
KulturaVijesti

U Kamernom teatru 55 sutra premijerna izvedba predstave ‘Potpuni stranci’

Premijera predstave „Potpuni stranci“ po tekstu Paola Genovesa, u režiji Lajle Kaikčije,  biće upriličena u  23. maja na sceni Kamernog teatra 55.

U  predstavi “Potpuni stranci” sedmoro prijatelja odlučuje da igra igru, igru koja podrazumijeva čitanje naglas svih pristiglih poruka, mailova i poziva. Kada telefoni počnu sa oglašavanjem, nastaje potpuno ludilo.

Direktor  Kamerog teatra 55  Senad Alihodžić kazao je da je riječ o predstavi koja se bavi međuljudskim odnosima, odnosima u porodici, odnosima u braku, prijateljstvu…

– I koliko su svi ti odnosi protkani tajnama i lažima – kazao je Alihodžić.

Kako je riječ o preradi fimskog scenarija za teatar, direktor Kamernog tetra Senad Alihodžić je podvukao različitost filmskog i pozorišnog jezika.

-Rediteljica Lajla Kaikčija je uradila odličan posao. Mislim da smo otišli od onoga što jeste film – kazao je Alihodžić.

Rediteljica predstave „Potpuni stranci“  Lajla Kaikčija istakla je trud i zalagnje svih koji su učestvovali u realizaciji, naglasivši da je ovo predstava  koja je nastajala s lakoćom upravo zbog njenih aktera.Ona je također istakla da nije lako raditi komediju, podvukavši da je to teže nego raditi dramski tekst, tragediju ili neke druge žanrove.

Glumica Nadine Mičić istakla  je da su „Potpuni stranci“ predstava koja nas se tiče na više nivoa.

-Mislim da je dobro da se prepoznajemo kroz različite odnose, da se preispitamo, da se nasmijemo i da možda odložimo malo mobitele – kazala je Mičić.

Dramaturg predstave „Potpuni stranci“ je  Vedran Fajković, scenografkinja i kostimografkinja je Adisa Vatreš Selimović, a uloge tumače Senad Alihodžić, Alban Ukaj, Nadine Mičić, Igor Skvarica,Vanesa Glođo, Dina Mušanović i Sabit Sejdinović

Predstava „Potpuni stranci“ također otvara i RUTA festival u  Kamernom teatru 55, koji će se ralizovati  od 24. do 29. maja.

Regionalni festival RUTA  donosi najbolje produkcije šest istaknutih pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Dramarturg Kamernog tetara 55 Vedran Fajković je kazao da RUTA festival ove godine obilježava jedan neobičan jubilej, osnovan je prije pet godina, a već ima dvadeset izdanja.

-Nekim festivalima treba 20 godina za to. Često kažem da je RUTA teatarska čerga.Mi tokom godine obiđemo bivšu Jugoslaviju ,osim Kosova. I festival se odigra šest puta tokom godine.Zbog toga dvasedet izdanja festivala  Kazao je Fajković.

On je istaknuo da je riječ o izuzenim predstavama koje se mogu pogledati na Festivalu.

RUTA je svojevrsna teatarska unija koju su  2019. pokrenuli predstavnici šest pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Uniju RUTA čine: Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skoplje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište iz Podgorice, Mestno gledališče ljubljansko iz Ljubljane i Teatar/kazalište Ulysses iz Zagreba/Brijun.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia