online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U BiH stigao prvi kontingent pomoći Poljske u borbi protiv pandemije

Primopredaja pomoći koju je za Bosnu i Hercegovinu osigurala Republika Poljska u vidu 50.000 zaštitnih hirurških maski i hiljadu litara sredstva za dezinfekciju izvršena je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ambasador Poljske u BiH Jaroslav Lindenberg pojasnio je da je pomoć osigurana nakon inicijative poljskog predsjednika Andrzej Duda i predana je vojnom kontingentu u okviru EUFOR-a i ona će odmah biti dostavljena Ministarstvu sigurnosti koje koordinira i distribuira medicinsku pomoć.

Kao je ambasador naveo, u pitanju je prvi dio pomoći jer bi sljedeće sedmicu u BiH kamionima trebala biti dopremljena pomoć, a tada bi trebalo stići oko 100.000 hirurških maski te 10.000 litara sredstva za dezinfekciju.

– Tu pomoć osigurala je Vlada Poljske i bit će osigurana za svih šest zemalja zapadnog Balkana te će svaka zemlja dobiti istu količinu pomoći – dodao je Lindenberg ističući da je ova pomoć izraz njihove evropske solidarnosti u borbi protiv pandemije.

Naglasio je da je ova pomoć rezultat i tradicionalno dobrih prijateljskih odnosa između dvije zemlje, a Poljska je zainteresirana za zemlje zapadnog Balkana podsjećajući da je u Poljskoj prošle godine organiziran Samit zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o traženju međunarodne pomoći u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (Covid-19).

– Predsjednik Poljske i nama prijateljska Poljska reagirali su na taj bh. zahtjev te su danas uručili jednu donaciju, ali je još važnija poruka koju smo dobili od zemlje članice Evropske unije i cijele EU da je BiH prostor i država o kojoj oni vode računa i u najtežim trenucima – naglasio je Redončić.

Stoga je ministar sigurnosti zahvalio i predsjedniku i građanima Poljske jer su osigurali ovu vrijednu donaciju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia