Bosna i HercegovinaVijesti

U augustu bi trebala početi gradnja vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan-sedlo–Hadžići“ sa direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH Samirom Džaferbegovićem.

To je prva vjetroelektana koja će biti građena na području Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrijednosti oko 30 miliona eura.

Kako je Aneksom ugovora precizirano, radi se o vjetroelektrani sa pet vjetroagregata, po pet MW. Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS i te kompanije.

Aneks na ugovor je potpisan jer je mijenjana projektna dokumentacija za gradnju vjetroelektrane. Kako je objasnio Džaferbegović, utvđeno je da će biti neophodno nabaviti  najnoviju tehnologiju za odleđivanje nakon što su praćene vremenske prilike na Ivan-sedlu.

– Gradnja vjetroelektrane bi trebala početi u augustu ove godine. Ostalo je da uradimo elaborat priključka na elektroenergetsku mrežu i objasnimo kako će naš vjetropark utjecati na nju, te da pribavimo energetsku i građevinsku dozvolu. Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. – naveo je Džaferbegović.

Kako je navedeno, na gradnji vjetroelektrane bit će angažirane domaće firme, dok će vjetroelektarnu održavati 20 radnika, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.