online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA:Sindikat GRAS-a očekuje prihvatanje Sporazuma na Skupštini KS

Na sjednici Skupštine KS zastupnici bi se trebali  izjasniti da li će dati saglasnost na prijedlog Sporazuma o rješavanju problema preduzeća “GRAS”. Ukoliko zastupnici budu ZA – ovaj sporazum koji je pripremilo nadležno ministarstvo i uprava GRAS-a, započet će riješavanje dugogodišnjih nagomilanih problema u tom javnom preduzeću

Blokirani računi, nedostatak goriva, stara vozila, neadekavatan sistem naplate karata samo su neki od brojnih problema koji godinama opterećuju preduzeće GRAS i doveli su ga pred kolaps. Kada je riječ o dugovanjima  –  ona su milionska i to po više osnova, a jedan od najvećih je onaj prema federalnoj poreznoj upravi.  Iako se u više navrata govorilo o stečaju kao jednom od mogućih rješenja – aktuelna vlada nije za to.

-Nema govora o stečaju, nama treba zdravo javno preduzeće, znate da GRAS čini 75-80% javnog prevoza putnika u KS i ne možemo ostati bez prevoza, rekao je za TVSA Adi Kalem, ministar saobraćaja KS.

 Upravo zbog toga ministarstvo saobraćaja i GRAS pripremili su sveobuhvatni sporazum, kojim se predviđa način otplate dugovanja, kao i provođenje kapitalnih projekta poput nabavke novih vozila, rekonstrukcije tramvajske pruge.

-Jasno je da treba nova sistematizacija , jasno je da se treba odreći neprofitabilnih djelatnosti poput kuhinje, štamparije itd ističe Kalem.

 Iz Sindikata GRAS-a očekuju da Skupština prihvati ovaj Sporazum jer vremena za čekanje, kažu, više nema. Iako sporazum predviđa niz rješenja problema, svako je podjednako bitno ističu iz Sindikata.

-Ništa nama ne znači ako riješimo jedan problem, a ostane ih slijedećih 5. Znači moraju svi,  a mislim da su Sporazumom predviđeni svi problemi da se riješe, na kraju krajeva predviđeno je i skidanje tereta Vladi KS kojih je otprilike 300 miliona, kako se predviđa da su teške tužbe GRASA prema Kantonu, istakao je Amir Muminović, predsjednik Sindikata KJKP GRAS.

Zaposleni u GRAS-u zabrinuti su šta će se dalje dešavati s ovim preduzećem, ukoliko na sjednici Skupštine ne bude prihvaćen sporazum.

-Dugovi su veliki, porezi, advokati, dobavljači hoće da naplate svoja potraživanja, nafte nema, snalazimo se ovih zadnjih nekoliko dana, vozila se ne mogu registrovati, dalje nema, dodaje Muminović.

 Ukoliko ovaj sporazum zastupnici prihvate, krenut će se u dogovore sa Upravom za indirektno oporezivanje i federalnom poreznom upravom o izmirenju dugova na rate. Time će GRAS steći status preduzeća koje izmiruje reprogramirane obaveze na osnovu čega stiče uslove za produženje generalne licence prevoznika.

Berina Bevrnja , TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia