online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH svečano će biti otvoren 22. jula

Objekat je izgrađen 2017. godine, a njegova gradnja je koštala 39,6 miliona eura. Zbog kašnjenja su plaćani milionski penali. Otvaranjem državnog zatvora Bosna i Hercegovina će kompletirati sistem krivičnog pravosuđa.

Novoizgrađeni državni zatvor u Istočnom Sarajevu trebao bi da bude najsigurnija zatvorska ustanova u regiji. Prostire se na 24.000 kvadratnih metara. Od 348 mjesta, 298 je namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike. U državnom zatvoru će biti smješteni osuđenici po raznim krivičnim djelima – organizovani kriminal, ratni zločin, zloupotreba položaja i ovlasti te trgovina drogom.

„To će umnogome doprinijeti razvoju pravosudnog sistema u BiH uopšte. Radi se jednom modernom zatvoru, sa kojim će se entitetske ustanove rasteretiti“, rekao je Haris Halilović Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Izvršenje krivičnih sankcija u zatvorskim jedinicama bilo je na čekanju zbogo nedovoljnog broja mjesta u zatvorima. Prošle godine je kaznu zatvora ili mjeru pritvora izdržavalo ukupno 3.019 lica. Trenutni kapaciteti zatvorskih sistema u entitetima su 3.480 mjesta.

„BiH ima loše ustanove za izvršavanje krivičnih sankcija, tako da će biti podignut standard kada je to u pitanju. Mnoge su evropske komsije kritkovale dosadašnje uslove“, istakao je prof. dr. Nedžad Korajlić, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Paralelno sa izgradnjom i proširenjem zatvorskih kapaciteta, neophodno je ulagati u prevenciju, smatraju stručnjaci.

„Adekvatna prevencija kriminaliteta kreće od porodice i škole. Od krivičnih zakona jedne zemlje zavisi da li je moguće adekvatno procesuirati počinitelje krivičnih djela, ističe profesor Halilović.

Kamen temeljac za izgradnju državnog zatvora postavljen je 2006.godine. Njegova gradnja je počela 2014. Evropska unija je za njegovu gradnju donirala 11 miliona eura.

Jasmin Begić, TVSA


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia